StoryEditorOCM
ObalaNAKON NAŠEG TEKSTA

Inspektori ‘upali‘ na ilegalno gradilište u Dalmaciji i Zagrepčaninu blokirali rad tik uz more, pogledajte fotografije

Piše Dijana Turić
25. prosinca 2023. - 17:21
Građevinska inspekcija postavila je znak zabrane radova na iskop uz stambenu zgradu na Šetalištu Franje Tuđmana, uz samu glavnu gradsku plažuIvo Ravlić/Cropix

Bespravnoj gradnji u Makarskoj, a koja se odvija samo nekoliko metara od mora, u dvorištu male stambene zgrade na Šetalištu Franje Tuđmana, "u kraj" je stala građevinska inspekcija Državnog inspektorata (DIRH), zatvaranjem gradilišta.

Ako ilegalni graditelj ukloni ploču na kojoj je navedeno da je gradilište zatvoreno ili ponovno počne radove, počinit će kazneno djelo iz Kaznenog zakona.

Naime, kako smo prije nekoliko dana pisali OVDJE, objekt uz glavnu gradku plažu ima pet stanova i svaki od vlasnika ima svoj udio u zajedničkom dvorištu, ali je 33-godišnji Zagrepčanin Luka Fucak bagerom nezakonito prekopao cijelo dvorište iz kojeg, prema tvrdnjama njegova susjeda, 43-godišnjeg Makaranina Antonija Širića, planira u prizemlju okrenutom prema šetnici napraviti poslovni prostor.

Tijekom iskopavanja materijala, napukla su dva zida i to na šetnici i pokraj stubišta koje od zgrade vode prema plaži, a Širiću su nakon objavljenog teksta, upućene i prijetnje.

Radovi su se odvijali bez ikakve dozvole i postavljene građevinske ploče pa su na terenu u tri navrata bili makarski policajci kao i komunalni redari i svi su slučaj bespravne gradnje prijavili građevinskoj inspekciji koja je u konačnici i zatvorila gradilište.

Inače, poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji Zagrepčanin je najprije htio napraviti probijanjem zida sa šetnice na koju je dovezao bager, ali redari su ga zaustavili pa je onda građevinski stroj malom dizalicom prebacio u zajedničko dvorište i iskopao teren s gornje strane.

Kako su nam kazali redari, spomenuti investitor radove obavlja bespravno i nije vlasnik stana u zgradi pa je prijavljen državnim inspektorima. Kako su za našu medijsku kuću potvrdili iz Državnog inspektorata, građevinska inspekcija obavila je očevid na Šetalištu Franje Tuđmana.

- Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su izvedeni građevinski radovi za koje investitor nije ishodio izvršnu, odnosno pravomoćnu građevinsku dozvolu. Slijedom navedenog postavljanjem službenog znaka ‘‘Zatvoreno gradilište‘‘ obustavljeno je građenje na navedenoj lokaciji, a upravni inspekcijski postupak je u tijeku – istaknuli su iz DIRH-a čije smo službenike pitali hoće li investitor platiti kaznu i u kolikom iznosu i hoće li morati vratiti teren u prvobitno stanje te sanirati zidove koji su napukli.

Odgovor još čekamo.

image

Znak zabrane radova uz nelegalni iskop.

Građevinska inspekcija postavila znak zabrane radova na iskop uz stambenu zgradu na makarskoj plaži uz samu šetnicu.
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX

Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:50