StoryEditor
ObalaHUMANITARNA AKCIJA

I ove godine INA donirala Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac: deset tisuća kuna za didaktički materijal

24. prosinca 2020. - 11:02

Ovih blagdanskih dana ništa nije isto kao lani u šibenskom Centru za odgoj i obrazovanje "Šubićevac". Nema prigodnih priredbi, slavlja i pjesme. Ustanova koja nudi osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te socijalnu skrb za djecu i mlade s teškoćama u razvoju već je neko vrijeme jako utihnula, budući da je zbog korone i mjera samoizolacije u kojima se našao dio djelatnika i djece, još 10. prosinca morala prijeći na online nastavu. Ipak, dašak blagdanskog ozračja u Centar "Šubićevac"svojom donacijom vrijednom 10 000 kuna, donijela je INA.

- Jako smo sretni zbog toga, jer će nama taj novac dobro doći za didaktički materijal kojeg nam uvijek treba - gotovo uglas komentiraju djelatnici Centra koji su zbog posebnosti situacije nametnute pandemijom, i poklon-bon morali primiti ispred zgrade.

- Ova nam se školska godina nadovezala na proljetnu situaciju, jer nam je korona sve obilježila. Potpuno drugačije funkcioniramo i nosimo se s nečim što neki nazivaju novim normalnim, ali koje uopće nije normalno. Ipak, snalazimo i tu smo jedni za druge te nastojimo i u ovakvim trenucima osmisliti što bolje sadržaje za naše korisnike i održati kvalitetu života našim učenicima i korisnicima - kazala je pedagoginja Marijana Gladović. Ističe kako u ovoj školskoj godini Centar "Šubićevac" pohađa ukupno 60 učenika. Svi oni sada imaju školu na daljinu.

Angažman roditelja

- Svi naši djelatnici su svakodnevno na raspolaganju, svakog dana pripremaju se sadržaj i nastavni materijali. Ne koristimo samo tehnologiju koja je primjerena djeci s kojima radimo, nego i "živi" papir, odnosno pripremamo materijale za djecu i onda ih dostavljamo roditeljima ili poštom. Sve to radimo zato što naši nastavni sadržaji moraju biti metodički prilagođeni, a s druge strane i mi koristimo tehnologiju, internet, naše Viber grupe i sl. Sve je to za nastavnike zahtjevnije nego u normalnim uvjetima, ali već smo ovo iskustvo imali u prvoj, proljetnoj koroni i sada smo, naravno, spremniji. Djeca to vrlo dobro prihvaćaju, jer su u svakodnevnom kontaktu sa svojim nastavnicima i razrednicima - objašnjava Gladović i napominje kako online ne rade samo nastavnici nego i rehabilitatori.

- Naši rehabilitatori koji rade terapije, radne intervencije i psihosocijalne podrške sada to obavljaju koristeći medije, tehnologiju, internet i povezanost preko uputa. Jer, važno je naglasiti ono što inače ističemo roditeljima, a to je da su djeca kod nas dva puta po 45 minuta tjedno, a to je ništa u njegovu sveukupnom funkcioniraju. Zato je angažman roditelja vrlo važan. Koliko god rehabilitatori radi s djetetom, važno je i da se radi s roditeljima, jer su oni nositelji odgoja i oblikovanja djece i kada roditelj zna primjenjivati ono što rehabilitator radi onda je to ključ uspjeha za poticanje vještina i sveukupno fukcioniranje djeteta - naglasila je Gladović.

Najbolje što možemo

I socijalna radnica Silvana Lokas Gulin kaže koliko je važno prilagoditi se te u postojećim okolnostima raditi najbolje što je moguće.

- Sad smo se već donekle privikli, jedino što ne znate što se sve može dalje dogoditi, promjene su moguće gotovo iz sata u sat. Naša populacija zaista je specifična i primjena propisanih mjera kod nas je otežana zbog načina funkcioniranja naše djece. Ipak trudimo se raditi najbolje što možemo. Mislimo da smo u tomu vrlo uspješni, barem za sada - napominje Lokas Gulin.

Ipak, Centar "Šubićevac" nije baš potpuno ispražnjen. Trenutačno tu na smještaju boravi petero djece, a ostali su jer su neki od njih pozitivni na koronu.

- Dvoje djece je zaraženo i imaju, na sreću, blaže simptome, a troje je u samoizolaciji. Svatko je u svojoj sobi, jer nastojimo očuvati njihovo zdravlje koliko je god to moguće. Ova situacija vrlo je teška za njih, jer oni imaju svoju rutinu i strukturu koja je sada narušena. Ipak, nadamo se da će se ovo što prije privesti kraju - govori Nera Krnić, voditeljica Odjela smještaja i izvaninstitucijskih socijalnih usluga i dodaje kako djeci najteže pada to što se ne mogu družiti sa svojim vršnjacima. Nedostaju im i njihove slobodne aktivnosti, šetnje parkom i po prirodi, a sve to održava se i na njihovo raspoloženje i mentalno zdravlje.

- Pojačana je nervoza djece i stupanj tolerancije je smanjen zbog svega toga. Ima tu i njihovih negodovanja i kriza, pogotovo kada se uzme u obzir koliko sve ovo traje. Mogli bismo reći od ožujka, kada je korona krenula. Ova djeca, kao ugrožena skupina, stalno su bila pod nekim mjerama. Bilo je i vrijeme kada nisu smjela izlaziti vani, čak ni u šetnje što je za njihovo mentalno zdravlje vrlo bitno. U nekoliko navrata tražili smo čak i odobrenje da iziđemo s njima vani. Doduše, kada je bilo ljeto bilo je malo opuštanja. Onoliko koliko su nam mjere dopuštale, ali njihovog normalnog života nema od ožujka. I to je vrlo teško - zaključila je Krnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 18:37