StoryEditor
ObalaUdarilo ga po džepu

Hvarski dogradonačelnik kažnjen jer je bio u sukobu interesa, nakon gotovo dvije i pol godine ‘shvatio da je u krivu‘ i povukao se sa sporne pozicije

16. rujna 2020. - 15:31
Marin Kukić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je hvarskog dogradonačelnika Kuzmana Novaka obustavom isplate dijela plaće u ukupnom iznosu od 3000 kuna, i to na tri jednake mjesečne rate.

Članovi državne komisije utvrdili su da je prvi suradnik poteštata Rikarda Novaka pune dvije i pol godine, od 5. listopada 2018. do 9. ožujka 2020. bio član, ali i predsjednik Nadzornog odbora (NO) gradske tvrtke "Fontik", što je u suprotnosti sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Prema navodima odluke u čijem smo posjedu, dužnosnik (Kuzman Novak, op.a.) je kao glavni "nadzornik" lokalnog poduzeća zaduženog za upravljanje parkiralištima od spomenute tvrtke 17. prosinca 2019. godine "ostvario primitak u iznosu od 684 kune", pa mu je stoga i određena obustava dijela neto mjesečne plaće u spomenutom iznosu.

– Odlukom tvrtke "Fontik" od 16. lipnja 2015. za članove Nadzornog odbora propisana je naknada u bruto iznosu od 250 kuna po održanoj sjednici. Budući da se naknade isplaćuju na kraju kalendarske godine, a do kraja 2018. nije bila održana niti jedna sjednica, Kuzman Novak do sada još nije primio niti jednu naknadu.

Po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa propisano je da Povjerenstvo izriče obustavu isplate dijela neto mjesečne plaće u iznosu od 2000 do 40.000 kuna, vodeći računa o težini i posljedicama povrede Zakona.

Prilikom odmjeravanja visine sankcije dužnosniku Novaku kao okolnost koja je utjecala na izricanje više sankcije unutar propisanog raspona, Povjerenstvo je cijenilo činjenicu da je za obnašanje funkcije predsjednika Nadzornog odbora "Fontika" primio naknadu

Kao okolnost koja je utjecala na izricanje niže sankcije unutar propisanog raspona, Povjerenstvo je cijenilo okolnost da je nakon donošenja odluke o pokretanju postupka dužnosnik opozvan s funkcije člana Nadzornog odbora tvrtke u 100-postotnom vlasništvu Grada Hvara – navodi se u obrazloženju dokumenta koji potpisuje Nataša Novaković, predsjednica nacionalnog tijela.

Dogradonačelnika Novaka koji se, unatoč ostavci podnesenoj 9. ožujka ove godine, u sudskom registru još uvijek vodi kao predsjednik "Fontikova" NO-a (u međuvremenu su "proknjižene" i druge odluke vezane uz tvrtku, ali ne i ta ostavka, op.ur.), pitali smo za njegovo viđenje kazne koju mu je "odrezalo" Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

– Odlukom "Fontikove" Skupštine 5. listopada 2018. imenovan sam predsjednikom Nadzornog odbora te tvrtke koja je u vlasništvu Grada.

Prilikom imenovanja vodili smo se Zakonom o trgovačkim društvima te Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji nisu ukazivali na činjenicu da dužnosnik ne može biti član nadzornih odbora tvrtki u javnom vlasništvu. Kada sam shvatio da sam u krivu, 9. ožujka 2020. podnio sam ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora "Fontika", dakle, prije negoli sam zaprimio odluku o pokretanju postupka protiv mene (zaprimljena 4. svibnja 2020.).

Želim naglasiti da sam u ovom, baš kao i u svakom drugom postupku za vrijeme obnašanja funkcije, činio sve u smislu boljitka našega grada, a za takvo nešto ponekad je potrebno određenim ljudima i zamjeriti se te za to snosim potpunu odgovornost – rekao je zamjenik hvarskoga gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 15:43