StoryEditor
ObalaU SJENI KAPTOLA

HDZ-ove Vlade duže od desetljeća ‘zavlače‘ vlastite župane kako bi zgradu na vrhunskoj dalmatinskoj lokaciji mogle predati Crkvi. Nadbiskupija će je sada moći prodati - bez natječaja

Piše Lada Burčul
1. travnja 2022. - 08:15

Zadarski župani od 2006. godine traže od države da im prepusti vlasništvo nad zgradom Doma županije, smještenom na vrlo atraktivnoj poziciji na "vrhu" zadarskog Poluotoka.

Cilj da državno vlasništvo postane županijsko bio je potpuno drukčiji od sadašnjih ciljeva. Sada se želi objekt isprazniti i namijeniti mu drugu funkciju. No, od 2006. pa sve do 2019. cilj je bio da Dom županije bude vlasništvo Županije i to zato da u njoj – administracija ostane.

Nije bilo ni spomena o napuštanju te lokacije. U njoj je trebao ostati Dom županije. Sukladno tome, nije se ni spominjalo da bi zgrada bila zgodna nekretnina za obeštećenje Katoličke crkve za ranije oduzetu imovinu.

Tek nakon što je 2017. godine formirano Ministarstvo državne imovine, Županija u kojoj i do tog trenutka i nakon njega vlast drži HDZ, radi potpuni "zaokret". Od čelnika novokomponiranog Ministarstva Gorana Marića (HDZ), regionalna vlast traži i dobiva u vlasništvo tri nekretnine u Ulici Ivana Mažuranića.

image

Dom županije nalazi se na vrlo atraktivnoj lokaciji na 'vrhu' zadarskog Poluotoka

Luka Gerlanc/Cropix

Donosi se odluka o preseljenju iz Doma županije. Župan Božidar Longin (HDZ) u više je navrata objasnio da je razlog preseljenja objedinjavanje svih županijskih odjela i ustanova na jednom mjestu, te prestanak plaćanja najma državi (1,4 milijuna kuna godišnje). Na ovaj način svi objekti koje koristi Županija bili bi u vlasništvu - Županije.

I slabovidnom upada u oči da je Marić imao moć da fantastičnom lakoćom i brzinom dijeli državne nekretnine i prepušta ih Županiji. Zadarskoj. No, Dom županije nije mogao postati vlasništvo Županije, premda tu stoluje od 1993. Zašto? Zašto se, u pregrštu poklonjenih bivših vojnih objekata, Mariću nije moglo dogoditi da Županiji prepusti i zgradu na Poluotoku?

Da se tako napravilo, administracija bi se vjerojatno svejedno odselila u gornje vojarne, ali od pitanja bi li ili ne bi puno je važnija činjenica da bi Županija odlučivala o namjeni te zgrade, a ne država. Koja ju je servirala Crkvi.

Zaista, što će se dogoditi sa zgradom kada se iz nje iseli regionalna administracija? I kako se, ranije nikad spominjan, pojavio Sporazum između Vlade i Katoličke crkve kojim će zgrada Doma županije biti predana u vlasništvo Crkvi, na ime obeštećenja?

U trenutku kada Marić daje nekretnine Županiji za preseljenje, izravno dobiva praznu zgradu bivšeg Doma JNA. Koju ne želi prepisati Županiji. Nego Katoličkoj crkvi. Zašto baš Crkvi? Za arhiv i biblioteku?

Za razliku od drugih institucija, Crkva sa svojom imovinom može raditi što god želi, ona nije u obavezi raspisivanja javnog natječaja ako se odluči na prodaju dobivene zgrade. Dakle, i Dom županije, ako ga dobije, može prodati. Bez natječaja, bez komplikacija, bilo kome.

Na prošloj sjednici Županijske skupštine vijećnik Jure Zubčić (SDP) postavio je pitanje županu Longinu zašto je nezainteresiran oko toga što se događa sa zgradom na zadarskoj rivi.

image

Županijski vijećnik Jure Zubčić (SDP), nadbiskup Želimir Puljić i župan Božidar Longin (HDZ)

Cropix

- Zar ćete uistinu prodati interes Županije radi unutarstranačkih borbi u HDZ-u, budući da se vaši stranački kolege protive, što su javno iskazali, poklanjanju zgrade Katoličkoj crkvi? Dozvoljavate praktički da politički Zagreb odlučuje o sudbini ovoga grada – rekao je Zubčić, a odgovor na pitanje stigao je u pisanom obliku.

No, osim odgovora župana Longina, koji Crkvu nije ni spomenuo već je ponovio da se preseljenje radi zbog građana koji će usluge moći dobiti na jednom mjestu i da zgrada ostaje u vlasništvu države, Zubčiću je neočekivano odgovorio i resorni županijski pročelnik Nikica Miletić. Detaljno je naveo slijed događaja, počevši od toga da je zgrada, u vlasništvu RH, postala sjedište Županije od njezina osnutka 1993. godine.

- Županija je pokrenula postupak prema Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom kojim se, između ostalog, traži prijenos prava vlasništva zgrade Doma županije na Županiju.

Pisane su brojne požurnice, tadašnje Poglavarstvo je 2006. godine donijelo i Sporazum o podjeli imovine između Republike Hrvatske i Županije zadarske, on je dostavljen Vladi na usvajanje, međutim nije do danas prihvaćen – istaknuo je Miletić.

Požurnica je, zanimljivo, odmah nakon njegova ustrojstva poslana i Ministarstvu državne imovine, u veljači 2017., ali ostala je bez odgovora. U svibnju 2017. na lokalnim izborima mijenja se župan, Stipu Zrilića (HDZ) zamjenjuje stranački kolega Longin. Ekspresno, već u srpnju se iz Županije upućuje Ministarstvu državne imovine zahtjev "za rješavanje statusa Doma županije".

- Budući da Županija nakon višegodišnjeg traženja nije ishodila vlasništvo nad predmetnom nekretninom, pristupilo se iznalaženju novog rješenja kojim bi se trajno riješio problem smještaja svih zaposlenika – piše pročelnik Miletić.

Novo rješenje je poznato: Dom županije bit će ispražnjen, a onda predan Crkvi.

Najdugovječnijeg župana Zrilića, koji je odradio dva i pol mandata u fotelji regionalnog čelnika, a prethodno i mandat kao dožupan, pitali smo zašto se toliko godina borio da administracija ostane na toj lokaciji.

- Zašto ne? Kao župan nisam tražio useljenje u tu zgradu. Tamo smo već bili i borili smo se da, kad je već tako, ta zgrada bude vlasništvo Županije, a ne države. No, u tome nismo uspjeli, unatoč velikom zalaganju.

Sada se postavljaju pitanja zašto bi Dom županije "zauzimao" tu atraktivnu zgradu, kao da zgrada gradske uprave na Narodnom trgu nije atraktivna, ili zgrada Rektorata (također na Poluotoku, op.a.). To nisu mjerodavna pitanja.

image

Bivši dugogodišnji župan Stipe Zrilić (HDZ)

Jure Miskovic/Cropix

No, sada je sve naglo došlo u žarište interesa, jer se Dom županije ipak iseljava, a vlasnik postaje Crkva. Do sada se nitko nije bunio – kazao je Zrilić.

Zašto je, unatoč "velikom zalaganju", zgradu Doma županije tvrdokorno sačuvala država u svom vlasništvu? A Županiji zadarskoj u vlasništvo dala druge nekretnine s porukom - sada se možete iseliti iz atraktivne zgrade na Poluotoku, to je naše.

I predat ćemo je Crkvi. Zato što to možemo. A Crkva kao vlasnik također će odrediti namjenu. Zato što to može. Pa i prodati je, zato što i to može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 02:20