StoryEditorOCM
ObalaProblematičan kredit

Doznajemo pozadinu najavljene deložacije hrvatskog branitelja u Metkoviću protiv koje je ustala Karolina Vidović Krišto

Piše D. V.
29. ožujka 2024. - 15:39

Slučaj skore deložacije hrvatskog branitelja Mirka Bađuna iz Metkovića bio je tema konferencije za novinare saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) ispred sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu. Vidović Krišto stala je u obranu hrvatskog branitelja, Mirka Bađuna iz Metkovića kojemu prijeti deložacija iz stana zbog nevraćanja kredita poslovnoj banci.

Podsjetimo, obitelj Bađun je prije pet godina također pokušavala dospjeti u medije s istim stabenim problemom koji se očito još uvijek nije riješio. Tada su tvrdili da ih se ovršuje zbog 11 tisuća kuna duga prema RBA banci, koja im prodaje "jedini dom". Isticali su da je Mirko Bađun proveo 1000 dana na bojištu te da je i teško bolestan.

- Hrvatski građani svakodnevno doživljavaju žalosnu činjenicu da državne institucije ne rade po zakonu, već otvoreno i bahato rade za interese moćnika ili kriminalnih skupina-ustvrdila je Krišto, koja smatra da najavljena deložacija Bađunovih nije po zakonu.

      - Tako je jučer popodne obitelj hrvatskog branitelja Mirka Bađuna, koji je iz rata izašao s teškim zdravstvenim posljedicama, koji ima četvero djece, bila izložena protuzakonitim prijetnjama i zastrašivanju, i to od strane policajca iz policijske postaje Metković-kaže Krišto koja je u priču upetljala i suca općinskog suda u Metkoviću, bivšeg ministar pravosuđa Antu Šprlju, koji je presuđivao u ovom sporu.

image

Karolina Vidović Krišto

Damjan Tadic/Cropix

- Iako je sud svjestan da je u kolektivnom potrošačkom sporu nedvojbeno utvrđeno da su krediti u švicarskim francima sadržavali nepoštene i ništetne odredbe, sud u Metkoviću ovršuje obitelj Bađun te nalaže prodaju njihove jedine nekretnine. Sama prodaja, pak, jest neviđeni kriminal koji nije moguć u nijednoj drugoj državi članici Europske unije, rezolutna je Krišto.

Karolina Vidović Krišto dalje ističe da sudac Ante Šprlje odobrava prodaju stana za 48 tisuća eura, a stvarna tržišna cijena je iznad 120 tisuća eura. Po sucu Šprlji, stan će se oduzeti obitelji Bađun, a još će im ostati dug od 22 tisuća eura, naglašava Vidović Krišto.

Inače, za kredit od 370 tisuća kuna iz 2004. godine obitelj Bađun je otplatila više od 200 tisuća kuna. Dakle, za 170 tisuća kuna, lihvarska agencija uz asistenciju hrvatskog suda oduzet će stan koji vrijedi 120 tisuća eura-napominje saborska zastupnica.

- Dakle, ovo se zove otimačina u režiji hrvatskog suda i policije. Iako su činjenice nesporne i protivne hrvatskom Ustavu, nizu zakonskih odredbi ali i europskoj pravnoj stečevini, sud nalaže deložaciju obitelji Bađun za 11. travnja 2024. godine. Policajac iz Metkovića jučer, na Veliki četvrtak, dolazi u dom obitelji Bađun, najavljujući deložaciju koja se ima dogoditi za dva tjedna. Dakle, pravne radnje su još uvijek u tijeku, navodi Vidović Krišto.

- Dolazak u dom obitelji Bađun, bez sudskog naloga kako bi najavio deložaciju, te uz "prijateljski savjet" da će obitelj biti izbačena putem specijalaca, jest kazneno djelo prijetnje i zastrašivanja. Hrvatska policija pod ravnanjem ministra Davora Božinovića djeluje kao izvršitelj lihvarskih agencija, te čini kazneno djelo asistirajući u otimanju privatne imovine. B2 kapital putem policije i suda otima na zelenaški način stan hrvatskom branitelju i srčanom bolesniku s četvero djece, Mirku Bađunu, naglašava Krišto koja traži od premijera Andreja Plenkovića traži da trenutačno razriješi Davora Božinovića dužnosti ministra unutarnjih poslova, te ravnatelja policije Nikolu Milinu zbog slučaja Bađun u kojem je, po njezinim riječima, nedvojbeno policija djelovala protuzakonito, čak štoviše, asistirala kriminalnim skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:26