StoryEditor
ObalaSOLINJANI U AKCIJI

Dosta je bilo propadanja Salone! Ne isključujemo Arheološki muzej, ali hoćemo veće ovlasti za upravljanje svjetski vrijednim arheološkim lokalitetom

Piše Mia Sesartić
23. lipnja 2020. - 17:12
Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević

Solinsko Gradsko vijeće donijelo je na svojoj prošloj sjednici odluku o pokretanju postupka izrade plana upravljanja arheološkim područjem Salone.

– Ovu odluku koju smo donijeli nazvat ću povijesnom – kazao nam je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, objašnjavajući što će ova odluka značiti za upravljanje ovim poznatim arheološkim lokalitetom.

– Ovo je rezultat naših nastojanja kroz protekla desetljeća da naš Grad, na čijem se području nalazi ovaj arheološki lokalitet važan za Solin i nacionalnu povijest, bude aktivnije uključen u upravljanje njim. Uvjerili smo tako Ministarstvo kulture da delegira

Grad Solin, da upravo mi budemo nositelji izrade novog plana upravljanja – veli nam Ninčević, dodajući kako će odmah nakon ove odluke raspisati javnu nabavu vezanu za izradu plana upravljanja budući da je za ovu godinu u gradskom proračunu u tu svrhu već osigurano 180 tisuća kuna bez PDV-a.

– Želim naglasiti kako cilj novog modela upravljanja nije nipošto isključivanje Arheološkog muzeja u Splitu, najstarije muzejske ustanove u Hrvatskoj s tradicijom dugom dvjesto godina koja se više od stoljeća dobro i uspješno skrbi o Saloni. Međutim, došla su neka nova vremena, pa osim održavanja i očuvanja, moramo postići da lokalitet može biti i samoodrživ.

Upravo u toj ulozi vidim Grad Solin, da u jednoj perspektivi zajedno sa svim relevantnim institucijama ima u tome ključnu ulogu. Kao gradonačelnik već sam uputio molbu za imenovanje savjetničkog tima koji će biti sastavljen od predstavnika Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, kao i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, budući da će se preko tog ministarstva, odnosno fondova Europske unije, financirati "B faza" uređenja Salone, kao i Arheološkog muzeja, konzervatora, Županije splitsko-dalmatinske i, naravno, Grada Solina.

Eto, konačno smo dočekali odluku koja će, vjerujem, biti nova perspektiva za naš grad i Salonu – poručuje gradonačelnik Ninčević, pred kojim je velik zajednički posao od ideje do razrade, a konačno i realizacije novog plana upravljanja.

Dakle, prema ovlaštenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradsko vijeće pokreće postupak izrade plana upravljanja arheološkim područjem Salone. Plan upravljanja donosi se u svrhu redefiniranja upravljanja navedenim kulturnim dobrom, što podrazumijeva uključivanje u upravljačku strukturu i davanja većih ovlasti Gradu Solinu, kako je navedeno u odluci solinskoga Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 06:20