StoryEditorOCM
Obalaneugodno iskustvo

‘Djeca plaču, autobus je krcat! Do Splita sam putovala tri sata, a kada se dogodi ova stvar, znam da spasa nema!‘

Piše M. V.
26. srpnja 2023. - 13:10

- Od kuće do posla imam manje od 15 kilometara, zimi autobusom "protutnjamo" za cca pola sata, možda koju minuticu više. Ali ovo što nam se događa ljeti, nije normalno! Evo, primjera radi, u utorak sam do posla putovala, ni manje ni više, nego tri sata. Zamislite samo to, tri sata svojega života ostavljate u autobusu. Pa za toliko vremena sam mogla autoputem doći do Zagreba!, govori nam ogorčena čitateljica koja svakodnevno iz svojeg mjesta putuje na posao u Split. 

image

Udaljenost od 15 kilometara prelazila je tri sata

Tom Dubravec/Cropix

Kako nam objašnjava, naviknuta je na to da su ljeti manje gužvice i zna da gotovo uvijek mora malo ranije krenuti iz kuće pa onda to iskoristi kao priliku da u gradu nešto i obavi. 

- Zbog problema s vidom preporuka liječnika je da ne vozim pa sam nekako davno od toga i odustala. Zapravo, nisam uopće sigurna koliko bi mi to po ovakvim gužvama pomoglo. Svi su već naučeni na prečice pa je postalo svejedno kuda ideš, bijega od gužvetine nemaš...., nastavlja naša sugovornica. 

image

Sretni su oni koji uhvate mjesto u busu

Privatni Album/

Kako kaže, činilo se da će ove godine pritisak biti manji, čak ni za vrijeme Ultre nije se događalo da gužve budu tolike da se na posao kasni po par sati. Ona tvrdi da ima više sreće od prosjeka jer osim kolega koji to razumiju ima i mogućnost povremenog rada od kuće. No, brine je kako se snalaze svi oni koji iste opcije nemaju.

- U drugim strukama je to vjerojatno drugačije, nitko u dućanu ne možemo prodavati preko Zooma. Ljudi s obiteljima gube po par sati dnevno samo da bi došli do posla i onda se vratili kući. Gdje je tu još i osam sati rada? Pa oni pola dana gube! Osim vremena, gube i živce. Na krucijalnom dijelu, tamo kod hotela "Lav" smo stajali barem sat vremena. Autobus je bio krcat, sve je bilo puno turista, djeca su plakala i vrištala, svi su bili nervozni... Kakvu to sliku uopće šaljemo u svijet?, pita se ona. 

Objašnjava da je najgore kada je loše i promjenjivo vrijeme. Onda svi od Makarske do Podstrane odluče ići put Splita, ionako na plažu ne mogu pa planiraju vrijeme "ubiti" u nekom od centara. 

- Tada spasa nema!, rezolutna je. 

Ipak, taj spas bi trebala biti omiška obilaznica koju taj dio Dalmacije čeka već više od dva desetljeća. Kako je krenulo, još će toliko...

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:49