StoryEditor
ObalaORTOPEDSKI BIZNIS

Dio nedavnih ‘štrajkaša‘ odlazi iz splitskog KBC-a, u Biogradu im se nudi šansa za zdravstveni turizam, pogledajte ekskluzivne simulacije projekta

Piše Lada Burčul
23. studenog 2021. - 15:01
'U perspektivi razmišljamo o zdravstvenom turizmu, odnosno, da bolnica što više bude financijski samoodrživa', ističe Ivan Knez, čelnik Upravnog vijeća‘Tobis-inženjering‘ Zadar

Nakon što je izrađen idejni projekt za nadogradnju i rekonstrukciju zgrade Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, čije trodimenzionalne vizualizacije ekskluzivno objavljujemo, raspisan je natječaj i za izradu glavnog projekta, s ishođenjem građevinske dozvole.

Usporedno s objavom ovog nadmetanja, medicinska institucija se "ekipira" s još dva specijalista ortopedije koji u Biograd dolaze raditi izravno iz Kliničkog odjela za ortopediju KBC-a Split.

- Suglasnost bolničkog ravnatelja u Splitu za prelazak u našu instituciju su dobili. Prošli tjedan su kod nas bili na razgovoru, sve smo dogovorili, a ugovore tek trebamo potpisati.

To je zapravo sada već samo formalnost, oni bi od 1. prosinca trebali biti naši zaposlenici - kazao nam je Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju.

Kako smo izvještavali, Ivan Knez, biogradski gradonačelnik i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice, namijenio je 11 POS-ovih stanova za smještaj deficitarnih kadrova, u prvom redu liječnika-ortopeda.

- Mi gledamo dalekosežno. Platit ćemo izradu glavnog projekta bolnice i dobiti građevinsku dozvolu, pa ćemo vidjeti kako dalje. Bolnicu ne širimo samo zato što joj nedostaje prostora za normalno funkcioniranje, već u perspektivi razmišljamo o zdravstvenom turizmu, odnosno, da bolnica što više bude financijski "samoodrživa".

Neka ide na tržište - poručio je Knez, te je dodao da izrada glavnog projekta košta 1,1 milijun kuna, od čega bi po 450 tisuća kuna platili Županija zadarska i Grad Biograd, a preostali iznos okolne općine – Pakoštane, Sveti Filip i Jakov, Tkon i Pašman.

Župan Božidar Longin potvrdio je da je novac u proračunu za biogradsku bolnicu - osiguran.

Ravnatelj Kutleša napomenuo je da je početak izgradnje Ortopedske bolnice bio davne 1936. godine, kada je to bila jedina veća zdravstvena ustanova u Dalmaciji zapadno od Šibenika, jer je Zadar tada bio dio Kraljevine Italije.

- Obnova je nužna, ali imamo viziju i da se značajno proširimo. Uz to, i kadrovski se želimo ekipirati, zbog čega se i brinemo da na vrijeme zaposlimo nove ortopede - kazao je čelnik Specijalne bolnice.

Proširenje zdravstvenog kompleksa je značajno u kvadraturi: čak 8000 četvornih metara predviđeno je za nadogradnju, u prizemlju su planirani centralni i hitni prijem, s prostorijom za manje operacijske zahvate i pratećim prostorima – gipsaonicom i snimaonicom. U novi dio zgrade premjestio bi se i fizijatrijski odjel s 19 bolesničkih soba.

Na prvom katu smještena je, prema projektu, jedna operacijska sala s pratećim prostorima, dnevna bolnica, te ukupno 12 bolesničkih soba, uključujući i Jedinicu intenzivnog liječenja.

Na drugom katu bile bi prostorije za ravnateljstvo, te pet "nadstandardnih soba", odnosno svojevrsnih apartmana, a u drugom dijelu još 12 bolesničkih soba. Idejni projekt izradila je arhitektica Nataša Jozipović iz zadarske tvrtke "Tobis-inženjering".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 22:33