StoryEditorOCM
Obala‘A BIRA NAS NAROD‘

Dalmatinski gradonačelnik žali se na malu plaću: ‘S olakšicama za troje djece i stažem 2000 eura, nemam ni uskrsnicu...‘

16. ožujka 2024. - 21:05

Jednoglasno je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno i nahvaljeno Izvješće o radu Gradske knjižnice Makarska za 2023. godinu, a kojom rukovodi ravnateljica Ana Duvnjak a knjižnične djelatnosti obavljaju dva diplomirana knjižničara Damir Martić i Velimir Duvnjak, te knjižničar Marino Srzić.

U Gradskoj knjižnici radi pet djelatnika na neodređeno, a u prosincu prošle godine na plaće je potrošeno 7629 eura. Programi knjižnice financiraju se iz proračuna Grada Makarske, Ministarstva kulture RH, donacijama i vlastitim sredstvima i do kraja prošle godine Gradska knjižnica je za nabavu knjižne i neknjižne građe utrošila 22.821,30 eura.

Kako je kazala ravnateljica Duvnjak, lani je uveden novi način otkupa knjiga, a Knjižnica je završila proces katalogizacije cjelokupnog fonda i prešla na novi sustav rada u kataložnom programu ‘‘ZaKi‘‘ tako da će korisnici uskoro posredstvom web stranice Gradske knjižnice, moći koristiti knjižnični katalog i pratiti sve što Knjižnica ima u svom fondu, rezervirati građu i na raspolaganju će im biti brojne druge usluge.

Rasprava oko primanja

To je bio zahtjevan i dugotrajan proces koji su djelatnici priveli kraju. Nakon iznesenog izvješća povela se rasprava oko malih plaća u Gradskoj knjižnici pa je na vidjelo izašla porazna informacija prema kojoj spremačica ima samo za 100 eura manju plaću od knjižničara.

Sve je ovo potaknuo Petar Kelvišer (NLO) koji je Duvnjak upitao jesu li ona i kolege zadovoljni plaćom, a onda se nadovezao gradonačelnik Zoran Paunović koji se također jadao da mu je, za razliku od pročelnika Grada, mala plaća.

image

Ravnateljica Gradske knjižnice Ana Duvnjak

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je iskreno i otvoreno kazala Duvnjak, djelatnici Knjižnice nisu zadovoljni svojom plaćom, mada im je bilo najavljeno njezino povećanje.

- Sada je bilo zakonsko povećanje minimalca, a u tu skupinu spada naša spremačica čijim je povećanjem plaće vrlo mala razlika između njezine i plaće knjižničara, što nikako nije pravedno.

Smatram da je povećanjem minimalca, trebala linearno biti povećana plaća svim ostalim djelatnicima jer bi ipak trebala postojati razlika između stručnog djelatnika i spremačice. Spremačica ima za 100 eura manju plaću od djelatnika knjižničara koji tu radi 30 godina i koji baš radi toga, razmišlja o odlasku u prijevremenu mirovinu jer to nije u redu ni pošteno.

S druge strane, imamo dva diplomirana knjižničara sa dva završena fakulteta čija plaća nije niti blizu prosječne hrvatske plaće. Ravnateljska plaća svih ustanova trebala bi biti u rangu plaća pročelnika odjela Grada Makarske. I rečeno nam je kako se plaća bude povećavala djelatnicima vrtića, povećavat će se i nama - kazala je Duvnjak.

Potom se gradonačelnik složio sa konstatacijom o malim plaćama u Gradskoj knjižnici, JU Gradski sportski centar, ali i svojom i zamjeničinom.

Tete u vrtiću dobile povišicu

Kako je kazao, plaće su bile izuzetno loše i u vrtićima, ali to su nedavno ispravili pa su povećali plaće svim odgajateljicama i djelatnicima vrtića ‘‘Biokovsko zvonce‘‘ što je ogroman dio proračuna, skoro trećina i svaki treći euro koji se nalazi u proračunu, odlazi na predškolski odgoj.

- Zaposlenici gradske uprave su isto tako izuzetno potplaćeni kao i pročelnica, djelatnici Knjižnice i Muzeja. Održali smo nekoliko sastanaka sa sindikatom i svim zaposlenicima gradske uprave koja se nalazi u dosta nezahvalnom položaju.

Nas je dočekalo puno lošije stanje, ali smo svim zaposlenicima gradske uprave povećali plaće jer je bila nepravedna raspodjela novca u odnosu na odgovornost koju određene pozicije u gradskoj upravi imaju i te plaće su sada u trenucima ove velike inflacije, također nedostojne.

Međutim, nama je doista veliki problem što su nam smanjena sredstva jer nam je Vlada RH ukinula prirez i uklonjeno nam je uravnoteženje.

Samo sa te dvije odluke nama je ove godine 10 milijuna kuna manje u proračunu, a na taj iznos smo mogli računati prošle godine. Ako je plaća dogradonačelnice 1500 ili 1600 eura, moja je sa olakšicama za troje djece i stažem, 2000 eura, a mi nemamo pravo na božićnice, uskrsnice, dar za djecu i regres.

Kada zbrojite sve te stvari na koje imaju pravo ostali zaposlenici po kolektivnom ugovoru, pročelničke plaće su možda čak u nekim slučajevima veće nego Antonijina, a tu su vrlo blizu mojoj plaći - kazao je Paunović.

Potom je Paunović ustanovio da se ne može očekivati da pročelnici imaju veću plaću od zamjenice ili gradonačelnika jer to jednostavno nije u redu ovisno o odgovornosti.

Brkan: Čovjek laže kad zine

- Ako nas bira narod i ako smo tu postavljeni donositi odluke za narod, i upravljamo gradskim proračunom, poduzećima i svima smo nadređeni, nije u redu da imamo manje plaće od nekih drugih ljudi u sustavu. Sad na red dolazi JU GSC i Javna vatrogasna postrojba i nakon toga dolaze ustanove u kulturi za sljedeću godinu dana - rekao je Paunović na što je naišao na istup Jure Brkana (HDZ) koji ga je optužio da laže.

- Ne mogu razumjeti kada gradonačelnik ovako bezočno laže jer mu Vlada RH nije šta nije uzela, a ako mu je zabranila koristiti prirez kao sredstvo prihoda, tada je možda po toj stavci i umanjeno za 10 milijuna kuna ili 1,3 milijuna eura.

Ali Vlada mu je oslobodila porez na dohodak, po kojem je uprihodovao 30 milijuna kuna više i ima u blagajni viška 20 milijuna kuna, a ovo je pokazalo izvješće o izvršenju proračuna za 2022. godinu. Čovjek laže kad zine, ima pare, ali plaća savjetnike i samo za dva godišnje 7963 eura, a za što? Za savjete od kojih mi uživamo velike koristi. Ima se, može se, ali ne može svakome moja ravnateljice, nego kome on odredi - rekao je Brkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:28