StoryEditorOCM
Obala‘ZELENI PREKIDAČ‘

Dalmatinski grad obiteljskim kućama bespovratno daje do 5 tisuća eura za fotonaponske elektrane, evo koji su uvjeti

20. ožujka 2024. - 21:54

Program poticanja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Makarske za 2024. godinu, odnosno fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, jednoglasno je usvojilo Gradsko vijeće Makarska.

Naime, Grad Makarska je objavio navedeni program čiji je cilj dodjela sredstava Grada za neposredno sufinanciranje projekata fotonaponskih elektrana, zapravo mjera ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u postojećim obiteljskim kućama.

Tehnička pomoć

Za tehničku pomoć pripreme dokumentacije za podnositelje prijava, imenovana je Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA, a riječ je o kućama sa najviše tri stambene jedinice i građevinskom bruto površinom manjom ili jednakom 600 metara kvadratnih uz uvjet da na adresi kuće na dan podnošenja zahtjeva, nema nepodmirenih dugovanja prema Gradu.

Ukupna sredstva za sufinanciranje poticanja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama osigurana su proračunom Grada do 2026. godine, a sredstva se planiraju rasporediti na način da se po obiteljskoj kući može ostvariti sufinanciranje do najviše 5000 eura, odnosno 400 eura po 1 kW instalirane elektrane, što je oko 40 posto od ukupne vrijednosti projekta.

image
Jure Mišković/Cropix

Prihvatljivi su troškovi izvođenja radova, što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme, a vrijeme nastanka troška utvrđuje se datumom izdavanja računa, koji obvezno mora biti izdan od strane izvođača radova i uključivati trošak materijala, opreme i usluge izvođenja radova.

Troškovi koji nisu prihvatljivi su oni u kojima korisnik sam kupuje materijal ili opremu, a izvođač samo izvodi radove. Korisnici sredstava fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju mogu biti građani, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće kao i prijavitelji koji su sklopili Ugovor o dodjeli financijskih sredstava temeljem navedenog programa za prošlu godinu.

Počelo prošle godine

Kako je pojasnio Mladen Buvinić iz JU MARA, program poticanja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Grada Makarske prvi put je proveden prošle godine.

Na javni poziv lani je pristiglo 17 prijava od strane vlasnika i suvlasnika obiteljskih kuća, dok je za njih 13 donesena pozitivna odluka o financiranju, ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava 50.960 eura.

- S ciljem nastavka provedbe mjera i prioriteta definiranih Akcijskim planom održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) Grada Makarske, i u ovoj godini Grad nastavlja s poticanjem obnovljivih izvora energije - fotonaponskih elektrana, fizičkim osobama - građanima, vlasnicima i suvlasnicima obiteljskih kuća.

Ovaj program pridonosi mjerama prilagodbe klimatskim promjenama te postizanju energetske neovisnosti grada Makarske, povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije te smanjenju emisija CO2, što se u konačnici pozitivno reflektira na okoliš, društvo i gospodarstvo.

Uvjeti za građane i pripadajući obrasci ostali su nepromijenjeni u odnosu na prošlogodišnje - kazao je Buvinić, dodavši da je program dio kampanje Grada ‘‘Zeleni prekidač - prebaci na održivost!‘‘ u okviru koje se provode i ostale aktivnosti i projekti koji pridonose realizaciji mjera definiranih SECAP-om Grada, odnosno prilagodbi na klimatske promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:11