StoryEditorOCM
ObalaBITKA ZA KVADRATE

Dalmatinka u šoku: ‘Dvojac iz Beograda želi mi oteti roditeljski stan na temelju krivotvorenog potpisa moje dementne majke‘. U cijeli slučaj uključio se i predsjednik Vučić

Piše Dijana Turić
10. svibnja 2022. - 08:22

Makarka Marijana Šiljeg po beogradskim sudovima godinu dana vodi bitku za stan svojih roditelja u Beogradu, koji joj, kako tvrdi, žele oteti braća Saša i Dragoslav Minić.

Njezini roditelji, rođena Slavonka Agata (83) i Petar Pavlović (81), punih su 60 godina živjeli u stanu od 50 kvadrata u središtu srbijanske metropole, na predjelu Dorćol. Prije šest godina Marijanin otac je obolio od Alzheimerove bolesti, a majci je 2018. dijagnosticirana demencija pa su bili u sustavu Centra za socijalnu skrb i svakog dana im je dolazila domaćica kao ispomoć u kući.

Međutim, Pavlovićima se tijekom zadnjih godinu dana zdravlje jako narušilo, pa ih je kći kao njihovo jedino dijete i službena skrbnica, u dogovoru s Centrom, smjestila u privatni dom za starije i nemoćne osobe koji plaća njihovom mirovinama i ušteđevinom. Budući da Marijana stanuje u Makarskoj gdje ima obitelj, nije mogla trajno boraviti kod roditelja, već bi često dolazila i ostajala po mjesec dana.

Međutim, nakon što je majku i oca smjestila u dom, počela je sređivati njihov stan i tada je gotovo zanijemila od šoka kada je pronašla ugovor o doživotnom uzdržavanju, koji su s Pavlovićima, kada su već bili vrlo bolesni i dementni, krajem 2020. godine potpisala i kod javnog bilježnika ovjerila braća Minić.

image

Potpisi na ugovoru o doživotnom uzdržavanju, naša sugovornica tvrdi da je potpis njezine majke krivotvoren

Dijana Turić

Kako su Marijanini roditelji uopće došli do Minića za koje nikada u životu nije čula sve dok nije pronašla ugovor, Makarka još nije uspjela otkriti. No nešto jest, a to je da Saša radi kao pravnik u Trećem osnovnom sudu u Beogradu. Znakovita može biti činjenica je da se i voditelj gerontološke službe preziva Minić, ali za bilo kakve daljnje poveznice zasad nema dokaza.

Osim toga, naša sugovornica sumnja da je potpis njezine majke na ugovoru krivotvoren što dokazuje brojnim njezinim potpisima na svim mogućim dokumentima. Nakon cjelokupne analize počela je Marijanina borba za roditeljski stan, a u sklopu toga je pisala i Aleksandru Vučiću, srbijanskom predsjedniku, iz čijeg je ureda dobila odgovor da je ''predmetno pisano obraćanje dostavljeno na dalju nadležnost i postupanje MUP-u Srbije, Policijskoj upravi Beograd, odnosno njihovu Odjelu za suzbijanje imovinskih delikata, Odsjek za suzbijanje prevara i falsifikata''.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon toga je Dalmatinka na temelju uputa iz Ureda predsjednika Vučića, otišla na srbijansku ustanovu koja je po djelatnostima slična hrvatskom USKOK-u dati iskaz, te im je predala sve moguće dokumente, a posebno ugovor za koji je sigurna da je krivotvoren, pa uskoro slijedi i grafološko vještačenje tako da je tužiteljstvo na kraju protiv braće Minić podignuo optužnicu.

Kako doznajemo, prvi čovjek Srbije je tražio povratne informacije nakon njezina davanja izjave USKOK-u.

- Moja majka je od demencije oboljela 2018., a stanje joj se jako pogoršalo već iduće godine kada se potpuno "pogubila", da bi ugovor o doživotnom uzdržavanju s braćom Minić koju uopće ne poznajem, potpisala krajem 2020. godine.

Na potpisu se iz aviona vidi da nije njezin potpis nego je krivotvoren, a što je najgore, procjenu o njezinu zdravstvenom stanju donio je u tom trenutku javni bilježnik koji je zaključio da su moji roditelji sposobni donijeti takvu odluku i zbog toga nije bila potrebna nazočnost svjedoka.

Po zakonu se s majkom i ocem prije sklapanja bilo kakvog ugovora, moralo obaviti neuropsihijatrijsko vještačenje, što nije učinjeno, kao što nije provjereno ima li moja majka djecu i obitelj, a na potpisivanju nisu bila ni dva potrebna svjedoka.

image

Stvarni potpis Agate Pavlović na jednom od ranijih dokumenata

Dijana Turić

Osim toga, Minići su trebali provjeriti jesu li moji roditelji štićenici Centra za socijalnu skrb, što nisu napravili, jer da jesu, onda bi ih ta braća trebala uzdržavati svaki dan, plaćati im režije i hranu, naprosto se kompletno skrbiti o njima, a oni nikada nisu ni obišli moje roditelje, kamoli da su išta plaćali, već su počeli s uplatama od oko 140 eura mjesečno nakon više od godinu dana od potpisivanja ugovora - kaže Šiljeg i dodaje da su Minići čak i produžili ugovor s gerontološkom službom dva mjeseca nakon sklapanja ugovora.

Kako tvrdi, spomenuta braća stanuju u elitnoj ulici u Beogradu, upoznala ih je samo posredstvom svog odvjetnika, ali njezine roditelje nikada u životu nisu poznavali. Njezin ključni problem krije se u činjenici da bi, kada jednom Marijanini roditelji umru, Minićima pripali i stan i sav novac i ušteđevina.

- Čak su me htjeli i iznuditi pa su tražili 3800 eura u zamjenu za poništenje ugovora na što nisam pristala - ističe naša sugovornica čiji je odvjetnik sudu predao tužbu za poništenje ugovora o doživotnom uzdržavanju, tužbu protiv javnog bilježnika, a posredstvom beogradske pravosudne institucije je obavljeno neuropsihijatrijsko vještačenje oba roditelja pri čemu im je oduzeta pravna i poslovna sposobnost.

Saša Minić: 'Ne bih ništa da komentarišem'


Kako bismo doznali drugu stranu priče, nazvali smo braću Minić, a odazvao nam se samo Saša. Htjeli smo ga upitati gdje je upoznao bračni par Pavlović i na koji način je s njima sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju, a imali smo i niz ostalih pitanja među kojima i ono o krivotvorenju potpisa Agate Pavlović.

Međutim, čim smo se predstavili i pojasnili zbog čega ga zovemo, Saša Minić nas je "otpilio".

- Hvala, postupak je u toku, ne bih ništa da komentarišem - kazao je Minić i spustio nam slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 04:05