StoryEditorOCM
ObalaTONI ŽIVI ŠAH

Dalmatinac govori kako je iskovao zlato na Zimskim olimpijskim igrama gluhih: ‘Spremam se posebno za svakoga protivnika‘

Piše Dada Batinić
19. ožujka 2024. - 20:58
‘Biti šahovski reprezentativac je jako stresno i zahtjevno. Moraš biti spreman za svaku partiju i za svakog protivnika‘  Ivo Ravlić/Cropix

Hrvatska muška šahovska reprezentacija gluhih osvojila je prvo olimpijsko zlato u povijesti za našu zemlju u klasičnom šahu!

Velemajstor Zlatko Klarić, FIDE majstor Bogdan Božinović, međunarodni majstor Branko Vujaković te majstorski kandidati Toni Vujčić i kapetan reprezentacije Goran Cechi pobijedili su reprezentacije Kazahstana, Srbije, Poljske, Italije i Mađarske, a remizirali su s reprezentacijama Ukrajine i Njemačke.

image

Osvajači olimpijskog zlata nakon dolaska u Zagreb

Vanesa Pandžić/Cropix

Na 20. Zimskim olimpijskim igrama gluhih koje su se održavale u turskom gradu Erzurumu od 2. do 12. ožujka sudjelovalo je preko 500 sportaša iz 40 zemalja svijeta, a natjecali su se u sljedećim sportovima; alpsko skijanje, šah, curling, skijaško trčanje, snowboard i futsal.

Ostvaren san

Na Olimpijadi je sudjelovala i ženska curling reprezentacija pod vodstvom Grazi Ferrero, a u sastavu Marijana Božić, Emina Crnaić, Maja Sertić, Melanie Turković i Vanja Živković. Od ukupno osam reprezentacija, naše curling djevojke zauzele su peto mjesto s omjerom od tri pobjede i četiri poraza.

Makaranin Toni Vujčić nakon povratka u Zagreb nije krio zadovoljstvo:

- Olimpijsko zlato je san svakog sportaša i naravno da sam to želio i ja. Drago mi je da sam napokon uspio i da mi se želja ostvarila, ali nije bilo lako.

Biti šahovski reprezentativac je jako stresno i zahtjevno. Moraš biti spreman za svaku partiju i za svakog protivnika. U tome sam vrlo temeljit, a na laptopu imam šahovsku bazu koju pripremam za svakog protivnika pojedinačno.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Nikad ne podcjenjujem protivničkog igrača, a za vrijeme natjecanja odigrao sam 27 partija i cijeli dan bio posvećen šahu. Pojedinačno gledano, u kategoriji Blitz (brzopotezni šah 3-5 minuta po igraču, nap.a.) osvojio sam 7. mjesto u konkurenciji od 61 igrača, u Rapidu (brzopotezni šah, 10 - 60 min. po igraču nap.a.) smo nastupali mještovito i kao reprezentacija smo osvojili 4. mjesto, a klasična muška reprezentacija je osvojila zlato - kazao nam je Toni.

- Za zlatnu medalju sam odigrao 7 partija iz čega sam prikupio 5 bodova. Krvavo sam se borio do samoga kraja, a u tih petnaestak dana natjecanja skinuo sam 3-4 kilograma. Obično izgubim više, ali turska hrana mi je odgovarala. Erzurum je lijep grad, smješten u planinama Palandoken na istoku Turske blizu granice s Iranom.

Ljudi su divni, pristupačni, svatko želi pomoći, a hrana i kolači su bili na vrhunskoj razini. Zdravi, lagani i ukusni obroci vratili bi mi svu potrošenu snagu i energiju. Nakon ovakvih natjecanja uvijek mi treba vremena da se vratim u normalu i danima me sve boli, ali naravno da je vrijedno toga.

Zahvala cijeloj ekipi

Splitski sportski savez gluhih, čiji sam član, ima jako bogatu tradiciju olimpijskih igrača i osvajača zlata, a jako mi je drago da i Makarska ima svoju olimpijsku medalju jer Makarska je moj grad.

Toni je izrazio zahvalu i svim članovima ekipe, kao i vodstvu i osoblju Hrvatskog sportskog saveza gluhih bez čije potpore ništa od navedenog ne bi bilo moguće.

- Svi iz naše reprezentacije su bili jako dobro pripremljeni. Ja sam u siječnju nastupao i na šahovskom turniru u Krapini gdje sam skoro i osvojio turnir, no na kraju sam završio na petom mjestu. Sve te pripreme dobro dođu za ovakva natjecanja. Mentalno smo jaki i iskusni te smo kao ekipa zasluženo osvojili zlato - kaže nam Toni bez lažne skromnosti.

"Zlatne medalje nisu napravljene od zlata, nego od znoja, odlučnosti i hrabrosti." - davno je rekao Dan Gable, jedan od najvećih hrvača u povijesti.

Tonijeva medalja sadrži i više od toga. U nju su utkani plemenitost i poštenje i Tonijev osmijeh koji sjaji jače od zlata!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:35