StoryEditorOCM
ObalaTRAŽI SE RUŠITELJ

Carstvo najpoznatijeg splitskog ilegalnoga graditelja živjet će još jednu sezonu!? Evo kada će bageri napasti Vruju

Piše Gordan Zubčić
28. veljače 2023. - 14:48

Domaći političari svih stranačkih dresova na gotovo svakodnevnoj bazi vole mazati oči biračkim masama raznoraznim obećanjima koja se često obijaju o zidove birokracije koju su kadrovirale te iste političke opcije, svaka u svoje vrijeme.

Zbog toga se događa da se o zidove obije i sama država kada ih želi (s)rušiti. Kako u doslovnom značenju, tako i u prenesenom.

Najbolji primjer toga je današnji natječaj Državnog inspektorata (DIRH) kojim traži "rušitelja" objekata i pristupne ceste od Jadranske magistrale do turističkog kompleksa u uvali Vruja koje je još od prije dva desetljeća ilegalno i na državnoj zemlji podizao investitor Stipe Latković, splitski poduzetnik poznat po dugogodišnjoj koncesiji na održavanje gradskih pločnika, tvornici kućnih papuča i vladanju Televizijom Jadran. 

Taj suradnik svih stranačkih dresova, tek je nedavno de iure pravomoćno, nadajmo se i de facto konačno, izgubio županijsku koncesiju nad nekoć netaknutim žalom na zapadnom rubu najburovitije srednjodalmatinske uvale. To, međutim, ne priječi ni njega ni županijsku vlast da istovremeno zdušno surađuju na drugim, financijski vrlo unosnim relacijama.

Kako bilo, konačna sudska odbijenica na Latkovićeve žalbe očito je bila i signal DIRH-u i njegovim inspektorima koji su godinama revno ispisivali prijave i rješenja (u aktualnoj dokumentaciji ih je sedam) o bespravnim radovima, da pokrenu bagere.

Ali, čini se, neće to biti tako lako, pa bi djela trenutno najpoznatijeg ilegalnog neimara u Hrvata mogla dočekati i (n)ovu sezonu. Netom raspisano javno nadmetanje, naime, otvoreno je do kraja ožujka, a poznavajući komplicirani sustav javne nabave, ne bismo isključili mogućnost raznih korekcija i prigovora sudionika postupka i prije otvaranja "kuverti" s ponudama, da o naknadnim žalbama i ne govorimo.

Premda u nekretninskom balonu na sve strane lebde znatno viši iznosi, ipak je lijepo od države utržiti najmanje 283 tisuće eura ili oko 2,13 milijuna kuna, na koliko je procijenjena vrijednost radova.

Bit će zanimljivo vidjeti kome će spomenuta državna ustanova koju vodi HDZ-ov pulen Andrija Mikulić dodijeliti spomenuti posao kako bi s pritrujene dalmatinske zemlje u državnom vlasništvu zbrisao ilegalno sazidano naselje i cestovne serpentine kojima se investitor rugao ne samo izravno u oči države nego i svih njezinih stanovnika.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 20:42