StoryEditorOCM
Obalasporna anketa

Bivši gradonačelnik Omiša opet osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti, dobio je samo ‘simboličnu‘ kaznu

Piše Vladimir Urukalo
1. veljače 2024. - 16:12

Nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić (64) u ponovljenom je postupku na splitskom Županijskom sudu u četvrtak osuđen nepravomoćno na pola godine zatvora s rokom kušnje od godinu dana, i to zbog zlouporabe položaja i ovlasti koje je počinio prije više od 20 godina kada je bio na vlasti.

Osim ove, neki će reći, "simbolične" uvjetne kazne Škaričić mora u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude Gradu Omišu platiti 10 tisuća i 677 eura protupravne koristi koju je ostvario kaznenim djelom. Prvi je put, krajem rujna 2018. godine, bio osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine, no ta je presuda ukinuta.

USKOK-ova optužnica teretila ga je kao gradonačelnik Grada Omiša u periodu od 10. srpnja 2008. godine do 12. ožujka 2013. godine s tvrtkom "Modus d.o.o." zaključio dva ugovora o istraživanju javnog mnijenja, iako je "bio svjestan da Gradu Omišu takva istraživanja nisu bila potrebna". Grad Omiš na osnovu ugovora iz srpnja 2008. godine navedenoj tvrki po dva računa isplatio ukupno nešto manje od 20 tisuća kuna, a po ugovoru iz ožujka 2009. godine ispostavljena su tri računa koje je grad platio. Tako je po računu iz travnja 2009. isplaćeno 19.850 kuna, po računu od 31. siječnja 2013. godine 20.338 kuna i po računu iz ožujka iste godine nešto više od 20 tisuća kuna pa se ukupna šteta popela na više od 80 tisuća kuna.

Zanimljiva su bila pitanja u anketi i to njih pet. Tako je prvo bilo o spolu anketiranog građanina, drugo o tome za koju bi stranku odnosno kandidata glasali, treće koja bi stranka najbolje riješila njihove probleme, četvrto o tome što misle o tada aktualnom gradonačelniku Škaričiću u odnosu na druge kandiddate i peto je probleme treba riješiti u lokalnoj zajednici.

U svojoj obrani je Škaričić kazao, uz ostalo, kako nikad nije niti namjerno niti nenamjerno oštetio Grad te da su se protiv njega vodile brojne istrage. Naveo je i kako nijedna kupnja i prodaja nekretnina u Omišu nije prošla, a da on nije bio prijavljen te da je to trajalo 18 godina.

- Ne mogu se sjetiti kako su rezultati tih istraživanja zaprimljeni, na koji način. Ja sam ih dobio u pošti i proslijedio najbližim suradnicima, a sjećam se da su se odnosili na komunalu. Računi koje je Grad plaćao su bili dostupni vijećnicima - naveo je Škaričić.

- Da svrha navedenog istraživanja javnog mnijenja nije bila u službene svrhe već privatne naravni za potrebe optuženika na lokalnim izborima ukazuje i to da navedena istraživanja koja su plaćena proračunskim sredstvima u dva navrata i to prioritetno iako je tada Grad Omiš, po kazivanju svjedoka, imao nepodmirenih obveza od oko 24 milijuna kuna, nisu niti arhivirana niti protokolirana kao službena dokumentacija - navela je, uz ostalo, u svom završnom govoru Daira Barović, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:11