StoryEditorOCM
ObalaIDE LUNGOMARE

Atrakcija na pola sata vožnje od Splita: niče dužobalna staza za bicikle i šetnica, već je osiguran novac iz EU fondova

Piše Sandra Barčot
6. veljače 2024. - 19:17

Omiš kreće s realizacijom izgradnje dužobalne biciklističke staze i šetnice, čime bi se povezali s Dugim Ratom i time dobili dodatan sadržaj za svoje građane.

- U tijeku je postupak javne nabave za gradnju betonske šetnice u dužini 651,05 metara, širine 3 metra, vrijednosti 375 tisuća eura, koje smo osigurali iz europskih fondova, te pripremili cjelokupnu potrebnu dokumentaciju - iznio nam je brojčane podatke gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović o novom projektu u gradu na ušću Cetine.

image
Ilustracija: Nikola Vilić/Cropix

image
Ilustracija: Nikola Vilic/Cropix

A upravo iz tog pravca će i krenuti radovi prema Dugom Ratu, odnosno sa zapada prema istoku.

- Predviđeno trajanje građevinskih radova je tri mjeseca, no zbog početka turističke sezone morat ćemo prekinuti s gradnjom i uporabom građevinski strojeva, zbog buke i prašine, i to od 15. lipnja. Stoga će se graditi od ušća Cetine do kampa Ribnjak, pa ćemo vidjeti u kojem ritmu će se sve izvoditi, i do koje točke će se doći. I onda nakon ljeta sve i okončati ako bude potrebe. Naime, orar izgradnje diktira i postupak javne nabave, hoće li biti žalbi, hoće li se proces otegnuti ili okončati u najbržem mogućem ritmu - pojašnjava poteštat Omiša.

image

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović

Joško Šupić/Cropix

Bez obzira na samu realizaciju, ako se sve stigne izgraditi do ljetne sezone, ili ako bude potrebe sve "prebaciti" iza ljeta, važno je kako će se na toj dionici od grada Omiša pa do općine Dugi Rat izgraditi šetnica, uređeni dio i za pješake i bicikliste, sa javnom rasvjetom, hortikulturno opremljena, sa koševima za otpad.

Time će Omiš pružiti svima, i strancima i domicilnom stanovništvu, još jedan dio za ugodan boravak, tik uz more, šetnicu duž cijele plaže.
Kako se navodi i u samom opisu projekta realiziranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj - svrha izgradnje biciklističke staze i šetnice je omogućavanje stanovništvu, posjetiteljima i gostima korištenje bicikla, romobila i pješačenje u svakodnevnom prometu, odnosno smanjenje korištenja osobnih automobila, a posljedično tome i smanjenje misija ugljičnog-dioksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:04