StoryEditorOCM
Dalmacijastrašni uvjeti rada

Nema kuće u Imotskoj krajini kojoj nisu pritekli u pomoć, a nemaju ni goriva za centralno, ni produžnog kabela. Pumpe griju - reflektorom!

16. siječnja 2017. - 15:01

Ako je nešto obilježilo prosinac protekle godine i prvih desetak dana nove 2017. godine u Imotskom i Imotskoj krajini, onda je to veliki broj požara. Praktički nije bilo dana i sata u tih četrdesetak dana, a da nešto nije gorjelo po Imotskoj krajini, bilo to krovišta stambenih objekata, nisko raslinje, šuma, loze, voćke, automobili. Baš kao neka pošast.

Gorjeli su hektari i hektari po Imotskom polju, loze, voćnjaci, a većina požara nastala je nemarnošću neodgovornih poljoprivrednika koji paleći korov "zaborave" na vatru. Dugo razdoblji bez kiša, pa bura koja je derala Imotskom krajinom u posljednje vrijeme, prije ovog vala hladnoće i snijega, stvorili su pravi barut u suhoj travi i niskom raslinju.

Potvrđuju to i precizni podaci koje smo dobili u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Imotski. Od Nove godine do srijede, 10. siječnja, bilo je dvadeset i šest intervencija, a recimo u razdoblju od 10. prosinca prošle do 10. siječnja ove godine ni više, ni manje nego 108 intervencija. Preračunato, gotovo pa tri intervencije dnevno. I još nešto zanimljivo. Od tih 108 intervencija, čak 96 njih dogodilo se u razdoblju od 15 do 19 sati.

- Samo u tom vremenu naša vozila prešla su 2274 kilometra, vatrogasci su odradili punih 625 sati izravno na požarištima, a trošak u tih 108 intervencija bio je 203.220 tisuća kuna - izjavio nam je Stipe Zec, dozapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Imotski, kada smo posjetili jednu od smjena u njihovu vatrogasnom domu.

A tamo smo vidjeli dosta toga zanimljivoga. Na otvorenom prostoru, uz debeli minus i po danu i noći, stoje dva vatrogasna navalna vozila dobivena od države Hrvatske i vrijedna oko sedam milijuna kuna. Na milost i nemilost leda.

Vatrogasci nemaju grijalice ni priručnih uređaja pa su u vodenu pumpu, najvažniji dio specijalnih vatrogasnih vozila, uprli reflektor, kako bi njegova toplina odledila zamrznute dijelove pumpe. A ono što je nevjerojatno, samo desetak metara dalje, u sklopu vatrogasnog doma, dvije velike garaže. Pa, u čemu je problem?

- Problem je u investiciji vrijednoj pedesetak tisuća, ili čak i manje, kuna. Visinom vozila ne mogu ući u garažu, fali dvadesetak centimetara da uđu, ali nema tko krenuti u taj posao. Iskopa se dvadesetak centimetara zemlje, stavi malo betona i gotova stvar. Ovako sedam milijuna stoji vani i propada - jada nam se dozapovjednik Zec te nastavlja:

- Pokušali smo nekoliko puta objasniti odgovornima u Gradu Imotskom koliko bi nam značio taj mali zahvat ukopavanja u našim garažama, jer bismo time spasili vrijednu državu imovinu, a to su dva spacijalna vatrogasna vozila. No, nismo naišli na razumijevanje - kaže nam Stipe Zec i pojašnjava:

- Znate kako je to, ako nekome nešto kažete da vam treba, svatko okreće glavu, proglašavaju nas neradnicima i tome slično. Samo jedan jedini sat mojih momaka na otvorenom po noći na minus petnaest i više stupnjeva vrijedi kao nekima tri mjeseca u toplim kancelarijama. I zato nas smeta kada se okreće glava na naše probleme - veli nam Stipe Zec, odajući puno priznanje svojim momcima koji su uistinu u samo mjesec dana učinili lavovski posao.

A da dvadeset članova JVP Imotski i te kako imaju razloga prigovarati, uvjerili smo se i na licu mjesta. U prostorima postoji centralno grijanje, no nema goriva, nemaju produžnog električnog kabela, nemaju neophodne ljestve za gašenje na višim zgradama, nemaju cisternu koja je već dugo u kvaru, fantazija je za njih obvezni mjerač za količinu plina u prostorijama kada izbije požar u zatvorenim prostorima, da o termalnoj kameri za noćno nadgledanje požarišta i ne govorimo.

Kada se svemu tome pridoda i da je sadašnji Vatrogasni dom u samom gradu neadekvatan, a posebno za izlaz cisterni kojima se ide gasiti požar, pa vatrogasci trče od kafića do kafića i mole vlasnike automobila da ih maknu kako bi izišli iz kruga Doma, onda je zaista krajnje vrijeme da se operativcima Javne vatrogasne postrojbe osiguraju normalni uvjeti za rad.

Jer najlakše je kazati, nije kod mene požar... No, nesreća ne bira ni mjesto ni datum.

'Pokrivaju' 305 kvadratnih kilometara

Javna vatrogasna postrojba osnovana je samo za grad Imotski, s područjem djelovanja na površini od 73,25 kvadratnih kilometra, s oko 10.912 stanovnika, no oni pokrivaju ni više, ni manje nego 304,96 kilometara sa 24.517 stanovnika, praktički cijelu Imotsku krajinu, temeljem posebnih ugovora s općinama Proložac, Podbablje, Lokvičići, Runovići i Zmijavci.

Lani 249 intervencija

U 2016. godini zabilježeno je 249 intervencija, od toga 212 požara, 13 na stambenim objektima, pet gospodarskim objektima, sedam na vozilima, 178 na otvorenom prostoru, devet takozvanih komunalnih požara, na otpadu, kontejnerima. Imali su 37 tehničkih intervencija, u prometu 13 i ostalih 24. Samo u posljednjih mjesec dana imali su 108 intervencija.

Đuzel: Grad nije maćeha, pomoći ćemo, ali...

Stvarno ne vidim zbog čega negoduju u Javnoj vatrogasnoj postrojbi. U Gradskom vijeću sjedi čovjek koji je njihov član. Imao je nekoliko prilika da, prvo, predloži prije izglasavanja proračuna troškovnik za taj mali zahvat, pa nije učinio, imali su prilike dostaviti i u rebalansu proračuna te troškove, pa to nisu učinili. Uostalom, dom vatrogasaca je na Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Imotski.

Neka sjednu s njima i dogovore se za to ukopavanje, a i Grad nije maćeha, neka donesu troškovnik i detaljiziraju što im treba, pa ćemo iznaći načina da pomognemo kako bi se taj problem riješio - riječi su Ante Đuzela, gradonačelnika Imotskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:11