StoryEditorOCM
Dalmacijakao u zvjezdanim ratovima

Nakon prave drame makarski poteštat obećao: Merkur 5 branit ćemo od svake sile

Piše Nina Glučina
18. siječnja 2017. - 21:26
autobusi_merkur3-170117

Nakon što je prije manje od mjesec dana Mate Jujnović, vlasnik "Prometa Makarska", uklonio kabele za struju koje su po nalogu Grada počeli postavljati radnici HEP-a na zgradi Merkur 5, a prije tjedan dana spriječio ponovni pokušaj provođenja strujnih kabela zapriječivši prilaz autobusom "Prometa Makarska", izgleda da je iz trećeg pokušaja provođenje struje bilo uspješno.

U utorak u ranim jutarnjim satima djelatnici HEP-a, koji su došli u pratnji komunalnih redara Grada, zaštitara i policajaca, te dogradonačelnice Lori Veličković i Matka Lovrete, pročelnika Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, proveli su struju u zgradu Merkura 5 u koju Grad Makarska do kraja veljače planira premjestiti Gradsku knjižnicu.

Uz autobus "Prometa Makarska", kojim je od prošlog tjedna zapriječen prilaz zgradi Merkur, jedno vrijeme tijekom jučerašnje akcije Grada i HEP-a, na cesti uz kuću bio je privremeno "parkiran" još jedan autobus "Prometa Makarska" koji se, kažu nam, nedaleko od ovog mjesta pokvario. Ali kvar je ubrzo riješen, autobus je premješten, pa se i promet nastavio neometano odvijati




Problemi oko zgrade Merkur ne prestaju već nekoliko godina. Mate Jujnović tvrdi da je od Milenka Marinovića, vlasnika Merkura 5, 2014. godine kupio zgradu i petnaest tisuća kvadrata zemljišta i da je on vlasnik sporne kuće, a ne Grad.

Međutim, u Gradu ne dvoje da su upravo oni pravi i jedini vlasnici:.

- Nevjerojatno je da jedan poduzetnik, bez ikakve pravne osnove, pokušava spriječiti vlasnika u korištenju svog vlasništva. Očigledno je da je predizborna kampanja već počela i da se ovu gradsku upravu na sve moguće načine želi spriječiti u realizaciji jednog od većih gradskih projekata. Grad Makarska neće odustati od toga da se zgrada Merkura 5 stavi u funkciju. Nećemo odustati od cilja da se u nju presele gradske udruge iz kulture i Gradska knjižnica, a pri tome ćemo koristiti sva raspoloživa pravna sredstva, uključujući i samopomoć - izjavio je u nedavnom priopćenju za javnost makarski gradonačelnik Tonči Bilić, kojeg smo upitali kada su problemi počeli.

- Problemi s Matom Jujnovićem i njegovo svojatanje bivše upravne zgrade Metalplastike (Merkur 5) počeli su u trenutku kada je Jujnović shvatio da ova gradska uprava neće i ne smije popustiti ucjenama vezanim za realizaciju njegova projekta unutar bivšeg poslovnog kompleksa Metalplastike - kaže gradonačelnik Tonči Bilić, koji tvrdi da vlasništvo nad objektom i zemljištem na kojem se objekt nalazi glasi na Grad Makarsku.

- Ni nama nije jasno na temelju čega Mate Jujnović tvrdi da je vlasnik jer u trenutku kad je kupoprodajom stekao vlasništvo nad nekretninom bivše Metalplastike, Grad Makarska već je bio upisan kao vlasnik. Kao što je poznato, Grad Makarska je vlasništvo stekao na osnovi sudske nagodbe s tvrtkom Merkur 5 iz Splita - veli Bilić i dodaje da će Grad Makarska iskoristiti sva pravna sredstva u zaštiti svoje imovine te omogućiti korištenje zgrade za javnu namjenu, kako je i planirano.



Ali druga strana tvrdi da se Grad upisao na zemljište i zgradu koja nije njihova i da su Metalplastika i Merkur privatno, a ne gradsko vlasništvo. Najnovije informacije o ovoj situaciji doznali smo od Igora Tomašića, zeta Mate Jujnovića, inače direktora "Prometa Makarska i Jujnović" d.o.o, koji nam je kazao da je, dok je Jujnović u Novom Zelandu, ovlašten za davanje izjava.

- Koliko sam upoznat, probleme s Gradom oko ovog zemljišta imao je i bivši vlasnik Miljenko Marinović, zbog kojih je i upao i dugove i probleme, a zbog čega je zemljište Metalplastike i prodao Jujnoviću. Jujnović je nakon kupnje zemljišta vlasti i oporbi predstavio kompleks koji je na tom zemljištu planirao izgraditi. Svi su bili zadovoljni idejom građenja trgovačkog centra i hostela koje je tada bilo u planu. Održalo se i nekoliko sastanaka na kojima je Mate Jujnović želio s gradskim čelnicima riješiti pitanje vlasništva. Sve su obećavali da će se riješiti, ali na tome je ostalo evo skoro tri godine.

Sve to vrijeme Grad je koristio kuću Merkura, a da nije platio kunu potrošene struje. Jujnović im je govorio da barem plate račune za struju kad se već vlasnički odnosi ne rješavaju. Obećavali su da će platiti, ali ništa... i onda im je prije manje od mjesec dana isključio struju - pojašnjava nam s druge strane Tomašić, koji napominje da je Jujnović pokrenuo i tužbeni postupak na sudu, kako bi se sve riješilo.

- Do završetka postupka na kući se ne smiju raditi nikakvi radovi i kuća se ne smije koristiti, ali Grad to već nekoliko puta ignorira i kuću pokušava spojiti na struju - govori Tomašić, koji naglašava da Jujnović nije jedini koji ima problema s Gradom. Tu je još nekoliko privatnika i poduzetnika koji s Gradom vode bitku zbog imovinskopravnih odnosa.

– Predstavnici Grada u svom su zadnjem pokušaju došli i sa zaštitarima pa su radnici HEP-a kuću spojili na struju. O daljnjem djelovanja moram se dogovoriti s odvjetnicima - kaže Tomašić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:31