StoryEditorOCM
Dalmacijaonečišćene otpadne vode

'Masline neću brati, zagadili su ih kemikalije i smrad iz praonice'

Piše PSD.
15. rujna 2013. - 11:28
Na predjelu Pelinje u Jelsi majka, brat i ja imamo maslinik, ali bolje bi bilo da ga nemamo, zato što nam se na to zemljište posljednjih 50 godina, uglavnom tijekom ljeta, iz praonice rublja “Jelsa” d. d. za hotelijerstvo nekontrolirano slijevaju onečišćene otpadne vode. Zagađenost kemikalijama i smrad takvog su intenziteta da jednostavno više nećemo niti brati masline, jer tko bi mogao jesti ulje prerađeno od plodova s tih stabala.

Nije mu dostavljen nalaz inspekcijskoga nadzora

Svojedobno sam objašnjenje zatražio od bivšeg šefa praonice, no ništa mi suvislo nije odgovorio, pa sam sve to još lani prijavio sanitarnom inspektoru Zlatku Kolosetiju, te Ministarstvu zaštite okoliša, odnosno Državnoj vodopravnoj inspekciji, ali bez ikakva rezultata. Osim toga, još od svibnja ove godine nije mi dostavljen nalaz s kontrolnog inspekcijskog nadzora, pa ću preko svojeg odvjetnika napokon tužiti spomenutu tvrtku i zatražiti naknadu štete u iznosu od 20.000 eura - rekao nam je jelšanski težak Petar Dešković (65), očito razočaran što ni kriv ni dužan toliko vremena ne može riješiti problem onečišćenja okoliša na svojem imanju.

Riječ je o čestici zemlje br. 513 K.O. Jelsa što graniči s praonicom u kojoj se pere rublje “Jelse” d. d., a oštećeni je u masliniku upozorio na potok i lokve otpadnih voda, te tvrdi da mu je zapravo zatrovano cijelo zemljište (800 metara četvornih) na kojem se nalazi 18 rodnih stabala maslina.

Nije puno bolje ni u obližnjem masliniku Grge Viskovića, no smrad od otpadnih voda, para i buka također smetaju ljudima iz susjedstva.

Uzda se u pravnu državu

To bi značilo da praonica ne udovoljava minimalnim tehničkim uvjetima, niti ekološkim standardima za svoj rad.
Zato je Petar Dšković i uvjeren da će pravna država u ovom slučaju biti funkcionalna, te da će u sudskom postupku ostvariti naknadu štete što je hotelijeri njegovoj obitelji čine na tako beskrupulozan način već godinama.

                                                                                                                                          napisao i snimio mirko crnčević

Stipišić: Ne postoji niti jedan ispust prema parceli Deškovićevih

- Inspekcija je u listopadu 2012. očevidom utvrdila da je konfiguracija parcele na kojoj se nalazi praonica rublja u padu prema jugozapadu, dakle, suprotno od zemljišta obitelji Dešković i da ne postoji niti jedan ispust otpadnih voda prema njoj. Uvjetno možemo govoriti o svojevrsnom tehničkom problemu, jer praonica istini za volju čeka priključak na kanalizaciju.

Odušak pare usmjerili smo suprotno od maslinika, a tijekom sljedeća tri-četiri dana izići ćemo na teren s bagerom i odljev otpadnih voda u potpunosti usmjeriti prema septičkim jamama i taložnicama na našoj parceli prostorne veličine 3000 kvadrata – kazao je Lovorko Stipišić, član Uprave “Jelse” d. d. za hotelijerstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:06