StoryEditorOCM
Dalmacija24 točke dnevnog reda

Maratonska sjednica Županijske skupštine: 'Mučimo se s Lećevicom više od 15 godina, donosimo odluke, prođe četiri godine mandata, a ništa nismo riješili'

26. ožujka 2019. - 23:04

Nakon devet sati i 20 minuta trajanja, povlačenja dvije točke s dnevnog reda, raspravljanja o 24 točke, te traženja dvije tematske sjednice od strane oporbe - okončana je 20. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Na zahtjev Vinka Maroevića, predsjednika Odbora za statut i poslovnik povučene su točke o davanju suglasnosti na izmjene Statuta osnovnih i srednjih škola kojima je županija osnivač zbog usklađivanja sa zakonom, dok je Miro Bulj iz redova Mosta zatražio tematsku sjednicu u svezi stanja regionalnog zdravstva, a Mate Martinić iz SDP-a tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom.

Oba zahtjeva oporbeni vijećnici su prisnažili sa 18 potpisa, od potrebnih 17, odnosno svi prisutni oporbenjaci u regionalnom parlametnu su potpisali ove zahtjeve, pa će se u zakonskom roku tematske rasprave i održati.

Centar u Lećevici ni na nebu, ni na zemlji: još nije riješen ni kvadrat terena, iako je većina zemljišta u vlasništvu države!?

A s “vrućim” pitanjima odmah se startalo u aktualnom satu, gdje je predstavnik “Pametnog” Igor Skoko pitao što je sa turističkim ambulantama. Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja odgovorio je protupitanjem: Tko će to financirati?

Te pojasnio kao u Istarskoj županiji ima 21 tim, a u Primorsko-goranskoj 24 turistička tima liječnika, dok u našoj najvećoj županiji, koja se hvali prestižnim turističkim rezultatima, nema ni jedan. Prije 6 godina se oformio jedan liječničkim tim na Braču, no ni tome nisu plaćeni troškovi.

S 29 glasova podrške te 17 protiv usvojeno je Izvješće o radu župana Blaženka Bobana za period srpanj-prosinac 2018., gdje su oporbenjaci pohvalili njegov trud i nastojanja, no velikog pomaka ne vidu zbog sustava.

- Jedni se hvale, drugi kude, a rezultati nikakvi. Aktivnosti župana Bobana nitko ne može poreći, no radi se o sustavu u kojem je previše PR-a, obećanja u javnosti, no pitanja je gdje su rezultati? Naša djeca su tuđi na tuđem, a oni koji su ostali u državi su svoji na tuđem. Pa mučimo se s Lećevicom više od 15 godina, donosimo odluke, prođe 4 godine mandata, a ništa nismo riješili – “surov” je bio Vedran Lendić iz SDP-a, rezimirajući obraćanja vijećnike iz vladajućeg HDZ-a i HGS-a koji su hvalili županov polugodišnji izvještaj na 51 stranicu, dok ga je oporba iz SDP-a, Mosta i Pametnog prozivala objašnjavajući kako je rasterećenje gospodarstva ključ razvoja, a ne poticaji u sadnicama što je pomoć od jednog dana.

- Zašto onda vi ne dajete prijedloge, nego samo prozivate – bacio im je “rukavicu” bivši župan Ante Sanader, koji je najviše replicirao sa Antom Renićem (Pametno), mostovcima Mirom Buljem i Petrom Maretićem.

Uz usvajanje ovog izvješća, regionalni parlament je potvrdio i Analizu turističke sezone 2018. koju je predstavio direktor TZ Joško Stella, kao i izvješće Vlatke Lucijanić-Justić o tri mjeseca rada u tekućoj godini Regionalnog centra čistog okoliša, pa godišnji financijski plan Županijske uprave za ceste kojeg je iznio ravnatelj Petar Škorić, te izvršenje Proračuna SDŽ za 2018. pročelnice Sanje Viculin.

Dana je i suglasnost na produženje koncesije sa 30 na 50 godina za izgradnju distribucijskog plina, te usvojeno izvješće o tržištu rada predstojnice regionalnog ureda HZZZ-a Jele Gogić.

Država darovala zemlju

Blaženko Boban navode o imovinski-pravnim odnosima u svezi zemljišta za gradnju Centra za gospodarenjem otpadom u Lećevici, koji su izneseni u njegovom polugodišnjem izvješću rada 2018., te potvrđeni u tromjesečnom izvješću za 2019., privremene upraviteljice Regionalnog centra čistog okoliša Vlatke Lucijanić Justić, je demantirao pred vijećnicima.

- Dobili smo 18.119 metara kvadratnih od Ministarstva državne imovine i to bez naknade za gradnju Lećevice. Odluku o darovanju nekretnine k.o. Kladnjice, ministar Goran Marić donio je 28. studenog 2018., potvrđen je 24. siječnja 2019. u Općinskom državnom odvjetništvu, te je ovjeren kod javnog bilježnika 14. veljače tekuće godine – iznio je podatke Boban o prijenosu vlasništva za ovaj strateški važan projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:15