StoryEditorOCM
DalmacijaUREĐENJA OTOČIĆA

Manastir u Prološcu postat će turistička atrakcija

Piše PSD.
2. rujna 2014. - 10:52

U organizaciji Franjevačkog samostana Imotski i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Imotskom, počelo je čišćenje otočića u Prološkom blatu - „Manastira“ gdje su ostaci samostana i crkvice iz 17. stoljeća.

Samostan je bio okrenut prema jezeru Galipovac u općini Lokvičići, a njegova ukupna dužina bila je 42,9 metara s osam prostorija. Na tom prostoru franjevci su boravili od 1600. do 1715. godine, gdje su se sklonili od Turaka.

Kako je iduće godine obljetnica, 300 godina od napuštanja samostana, s ovakvim akcijama čišćenja želi se omogućiti bolji pristup ovom vrlo zanimljivom povijesnom lokalitetu. Konzervatorski odjel će nakon izmjera i utvrđivanja stanja zatražiti sredstva od Ministarstva kulture za konzerviranje i sanaciju zidova, a franjevci planiraju iduće godine svečano i obilježiti ovu obljetnicu.

U čišćenju prostora na otočiću Manastir sudjelovali su članovi Trećeg franjevačkog reda te imotski planinari i ronioci. Planira se još nekoliko sličnih akcija tijekom jeseni i zime gdje će sudjelovati još neke udruge iz Prološca i Imotskog, a zajednička želja je od Manastira napraviti povijesnu, vjersku i turističku atrakciju.

BRACO ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:28