StoryEditorOCM
Dalmacijatajna u utrobi zemlje

Lubanje i kosti u jami kod Dola na Hvaru

Piše PSD.
22. siječnja 2010. - 19:24

Dvije lubanje i brojne kosti pronašli su speleolozi splitskog 'Špiljara' na sjevernoj strani Hvara, nedaleko Dola.

Hvarsko područje već je poznato splitskim speleolozima, a ovoga puta vodič im je bio Jakov Franičević iz Vrisnika:

- Bio sam u lovu i na jednom dijelu sam opazio drveni križ. Zvao sam splitske speleologe koje na ovom području već provode biospeleološko istraživanje - kaže Franičević.

Upravo je križ u kršu potvrdio raniju priču da su na tome području, nedaleko od Pitvi, u čak tri jame, za vrijeme Drugog svjetskog rata, ubačeni mještani.

Ranije su upravo splitski speleolozi otkrili jamu podno brda Borovika s kostima najmanje četiriju osoba.

– Poznato je da su na tom području jame koje još treba istražiti, a ovoga puta nas je zajedno s vodičem navodio baš križ u kršu. Spustio sam se kroz svega jedan metar širok prolaz i na petnaest metara dubine ugledao brojne kosti i dvije lubanje zatrpane kamenjem – kaže speleolog Tonči Rađa.

Na jednoj lubanji uočio je rupu, što dodatno pojačava pretpostavku da su žrtve, kao i mnogo puta do sada, smaknute i bačene u jamu. Splitski speleolozi već su istraživali ovo područje, otkrivši kosti i u obližnjoj jami na Boroviku, koja također još čeka na ekshumaciju.

Uz ovu hvarsku, na čekanju su i ostale jame na području županije, poput biokovske jame na Stipkovcu, a kada će stručne ekipe na teren, još se ne zna. Ekshumacije čekaju i mještani i rodbina ubijenih, a do tada im ostaje samo nada da neće proći još dugo.

Dok ova jama ne dođe na red za ekshumaciju, iz županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode najavljuju kako će se zaštititi i označiti, kako bi se izbjegla bilo kakva nesreća.

OJDANA KOHAREVIĆ

Ulaz u jamu u kojoj su speleolozi otkrili ljudske lubanje i kosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:14