StoryEditorOCM
Dalmacijapred saborski odbor izneseni zabrinjavajući podaci

Loša ocjena za 13 helidroma

Piše PSD.
5. listopada 2008. - 21:25

Od 20 županijskih helidroma samo tri, oni na Hvaru, Visu i Mosoru, zadovoljavaju standard

Od dvadeset helidroma koji se u Splitsko-dalmatinskoj županiji koriste u hitnoj medicinskoj pomoći, čak 13 ih se nalazi u stanju koje je županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb ocijenio lošim.

Iz dokumenata, koje je Splitsko-dalmatinska županija dostavila saborskom Odboru za pomorstvo, promet i veze, očito je da su jedino helidromi u gradu Hvaru, na Mosoru i u gradu Visu u dobrom stanju te da su smješteni na dobroj poziciji. Kod svih ostalih zabilježeni su ozbiljni nedostaci.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk smatra da bi Vlada trebala definirati standarde za mrežu helidroma na otocima.

- Ove godine se dogodilo da je jedna žena rodila u helikopteru iznad Brača jer u funkciji nije bio helidrom na Visu, pa je prvo trebala putovati brodom do Hvara, a jedan pacijent sa Drvenika putovao je sedam sati do bolnice.

U mreži interventnih helidroma, koji bi se redovito održavali iz županijskih sredstava, takve se situacije ne bi mogle ponoviti – ističe Bauk. Dobra ocjena za Loru Stanje na helidromu na Firulama ocijenjeno je lošim zbog uništene rasvjete kao i pozicije koja je postala upitna zbog izgradnje zgrada u neposrednoj blizini.

Helidrom u splitskoj Lori dobio je dobru ocjenu, ali je, kako se navodi, smješten na lošoj poziciji s prolazom kroz vojni objekt. U lošem su stanju i na lošoj poziciji helidromi na Palagruži, Komiži, Drveniku Velikom, a najlošije je stanje na Braču.

Za helidrom u Selcima navedeno je da ima malu sletnu površinu, onaj u Pražnicama nalazi se kraj igrališta i smetišta, u Milni je “prilično zapušten” i nema noćni start, a u Nerežišćima je helidrom zapušten i smješten najvjerojatnije na privatnom zemljištu.

U Ublima na Lastovu stanje helidroma je okarakterizirano kao loše. Na Šolti helidrom ima malu sletnu površinu i nema zaštitni pojas, jednako kao i onaj u Drveniku Malom.

Dok je helidrom u Starome Gradu na Hvaru ocijenjen zadovoljavajućim, onaj u Sućurju je u lošem stanju i zapušten. U Humu na Lastovu stanje je dobro iako je helidrom smješten na lošoj poziciji i koristi se samo za vojne namjene.

Bez dozvole

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na svim jadranskim otocima samo su za četiri helidroma ishođene sve potrebne dozvole kao i suglasnost Ministarstva za njihovo korištenje.

Ni jedan od njih nije na području Splitsko-dalmatinske županije. Dozvole imaju interventni helidromi na Rabu, Cresu, Korčuli, a u funkciju je stavljen i helidrom kod Opće bolnice u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:55