StoryEditorOCM
Dalmacijaosobne potrebe, i ništa više

Linić im ne da mira: Platite trošarinu za kotao i rakiju!

Piše PSD.
16. rujna 2013. - 01:41
Jematva je na vratima. Zapravo je već počela berbom ranih sorti vinskoga grožđa, a za koji dan berba svega grožđa bit će u punom zamahu. Osim profesionalnih vinogradara i vinara, preradom grožđa u vino i ove će se godine baviti na tisuće malih proizvođača za vlastite potrebe.

Paralelno s pripremama posuda za mošt i mlado vino, iz spremišta se vade i pripremaju kotlovi za pečenje rakije. Te, kako ih zovu, vesele naprave iz kojih preradom vinskog dropa poteče lozovača, rakija za koju će svaki Dalmatinac reći da joj nema ravne na cijelom svijetu, sve donedavno su se koristile kako se komu prohtjelo.

Državna vlast dosjetila se da ni proizvođači lozovače ne bi trebali biti izvan njihove evidencije, a po mogućnosti, dobro bi bilo da ponešto uplate i u državnu blagajnu. Pa je u Zakonu o trošarinama uvela institut “malog proizvođača jakog alkoholnog pića”, a to je “svaki građanin vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola po kućanstvu godišnje”.

Prijave u trošarinskom odjelu carinske ispostave

Zakonodavac je propisao da “mali proizvođač jakog alkoholnog pića” mora prijaviti djelatnost i registrirati se u registar trošarinskih obveznika, i to najmanje osam dana prije početka proizvodnje, što treba učiniti u trošarinskom odjelu najbliže carinske ispostave. “Mali proizvođač...” u prijavi mora navesti mjesto gdje će alkohol proizvoditi, te proizvodi li u vlastitom ili unajmljenom kotlu.

Također mora obračunavati i plaćati trošarinu, te najkasnije do 20. siječnja sljedeće godine mora za ovu godinu podnijeti izvješće carinskoj ispostavi u kojoj se registrirao o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremnini kotla i obračunatoj trošarini.

A kolike će se trošarine plaćati?

Zakonodavac je velikodušno propisao da se na proizvedenih 20 litara čistog alkohola po kućanstvu neće plaćati trošarina. Prevedeno na jezik puka, trošarina se neće plaćati na proizvedenih 50 litara rakije lozovače od 40 posto alkohola. Treba napomenuti da zakonodavac ne razlikuje kućanstva s jednim ili, na primjer, 10 članova. Na svaku sljedeću litru čistoga alkohola mora se platiti trošarina od 53 kune. Trošarina se plaća i za kotao, i to za onaj zapremnine od 40 do 100 litara 100 kuna godišnje, a za onaj zapremnine preko 100 litara 200 kuna godišnje.

RAKIJA_LENDIC-211007
Ante Lendić iz Rašćana peče i istodobno provjerava kvalitetu
rakije / Duje Klarić / CROPIX
Ako bi se zakonodavac i proizvođači držali svih hrvatskih propisa koji reguliraju destiliranje vinskog dropa, od “malih proizvođača jakog alkoholnog pića” ove godine lozovaču ne bi ispekao nitko ili bi to, u najboljem slučaju, učinili tek rijetki pojedinci. Jer, još je 2005. godine donesen Pravilnik o upisu destilatera, kojim je i tada regulirano da vlasnici moraju prijaviti kotlove za pečenje rakije carini, propisano je da moraju imati završen tečaj za destilatera te im je propisana obveza da moraju prijaviti objekt u kojemu rade.

Tko to od “malih proizvođača jakog alkoholnog pića” ima završen tečaj za destilatera? Kako će vlasnik ili korisnik kotla “prijaviti objekt” u kojemu radi, ako se zna da je nerijetka praksa pečenja rakije ispod vedrog neba?
Makar se iz svega dade zaključiti da “financi” nisu pripremili kontrolu proizvodnje rakije lozovače kod “malih proizvođača jakog alkoholnog pića” kako su to učinili za fiskalizaciju, ne treba se oglušiti o njihove zahtjeve.
Jer, zakonodavac je propisao rigorozne kazne, državna je blagajna prazna, a turistička je sezona prošla pa će inspektori biti upućeni na druge adrese.

Kazne rigorozne, u rasponu od 5000 do 100.000 kuna

Tko kaže da to neće biti “mali proizvođači jakog alkoholnog pića”? Za koje su propisane rigorozne kazne od 5000 do 100.000 kuna, i to: ako nezakonito proizvede, prima, otprema, uveze, unese, preveze, čuva, posjeduje, proda, kupi, pusti u potrošnju trošarinske proizvode ili s njima na drugi način nezakonito postupa ili sudjeluje u tim radnjama; ako kao trošarinski obveznik ne obračuna ili ne plati trošarinu sukladno propisanim trošarinskim osnovicama i stopama, odnosno u iznosima koji su na snazi na dan nastanka obveze obračunavanja trošarine; ako ne plati trošarinu u propisanom roku: ako kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića prodaje jako alkoholno piće; ako kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića pečati kotao na nepropisan način ili neovlašteno skine pečat s kotla; ako kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića carinskom uredu nadležnom prema prebivalištu ne dostavi godišnje izvješće s podacima o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremnini kotla i obračunatoj trošarini do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godini; ako carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu, ne podnese prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, i to najkasnije osam dana prije početka obavljanja registrirane djelatnosti...

Tko od malih proizvođača jakog alkoholnog pića nije spreman ispuniti sve obveze koje je propisao zakonodavac, a ne bi želio riskirati plaćanje drakonskih kazni koje bi mogle biti desetke puta veće od vrijednosti eventualno ispečene lozovače, bit će mu najbolje da zaboravi na vesele naprave i destilat koji iz njih izlazi.

                                                                                                                                                               TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:17