StoryEditorOCM
Dalmacijazeleni u akciji

Kontra Centra za otpad u Lećevici: 'Želimo razvoj na temelju eko hrane i bilja, a ne ekološku rentu'

Piše PSD.
4. rujna 2014. - 16:12
- Ni pod koju cijenu nećemo dozvoliti da se Centar za gospodarenje otpadom gradi u Lećevici. To je stav kojega zastupamo već 14 godina i od njega ne odstupamo. Svim mogućim silama spriječiti ćemo taj poguban naum kojim se želi zagaditi rijeka Jadro.

Podršku imamo i od treće najjače opcije u Europskom parlamentu, Zelenih koji se isto tako protive tom projektu - poručio je s konferencije za tisak predsjednik ekološke udruge Rast, nakon što se posljednjih dana opet aktualizirao projekt izgradnje centra, a sve zbog zbrinjavanja makarskog smeća.

Parčina navodi i apelira na općine i gradove kako su sami dužni osigurati zbrinjavanje svog otpada, a ne da se gradi županijski centar koji bi služio isključivo za izvlačenje novaca i zapošljavanje podobnih kadrova.

Područje Lećevice, još je jednom ponovio, krajnje je osjetljivo kraško područje koje zahtjeva hidrološka istraživanja, da se radi o lokaciji strateških vodnih rezervi te da su dosadašnja ispitivanja u okolišu izvršena ne samo suprotno hrvatskom zakonodavstvu, već i protivno lokalnoj zajednici.

Predsjednik Općinskog vijeća susjednog Unešića i predsjednik Povjerenstva protiv gradnje centra Ante Božić istaknuo je kako se vijeće usprotivilo gradnji odlagališta smeća na samoj granici dviju županija, odnosno na granici Lećevice i Unešića.

- Najveći negativini utjecaj nakon izgradnje centra imala bi Šibensko-kninska županija, odnosno Unešić. Mi svoj razvoj želimo temeljiti na proizvodnji ekološke hrane, aromatičnog bilja, turizma a ne primanju ekološke rente od susjedne županije, a podatci studije utjecaja na okoliš za predloženu lokaciju frizirani su i netočni.

U neposrednoj blizini lokacije za centar u Lećevici registrirano je preko dvadeset speleoloških objekata od kojih brojni nisu istraženi. A o izvorima pitke vode da i ne govorimo - kazao je Božić navodeći kako centar u Lećevici nikada neće ugledati svjetlo dana.

JAKOV ŽARKO
FOTO: CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:50