StoryEditorOCM
Dalmacijabijele pahulje moguće čak i u nizinama

Katamarani opet zaustavljeni

Piše PSD.
22. studenog 2013. - 09:18
NOVIJE

Na autocesti A6 proglašeni su zimski uvjeti na dionici Kikovica-Bosiljevo, pa je za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet zabranjen, ostala teretna vozila moraju imati lance za snijeg, a osobna vozila i autobusi zimsku opremu, javlja HAK u 9.59 sati.

U Gorskom kotaru pada snijeg, pa su na području Vrbovskog, Delnica i Čabra također proglašeni zimski uvjeti (za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu).

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Lici, Dalmaciji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Foto: HAK
Snijeg je moguć čak i u nizinama

Tek što je ciklona Vedran protutnjala Dalmacijom, noseći grmljavinu i obilne oborine, nekoliko sati nakon nje već je uslijedila nova ciklona - Zlatka. Ništa zlatno nije donijela ovom području, već je svoj kišni ples započela u noćnim satima. Split se tako jučer u ranim jutarnjim satima našao na udaru jakog grmljavinskog nevremena s tučom, a tuča se u ovom gradu ponovila i oko 13 sati, kada su se ulice nakratko zabijeljele.

Još dramatičnije bilo je na Šolti i u Makarskoj. Oproštaj od ciklone Vedran i dolazak ciklone Zlatka obilježila je u nekim krajevima hladna noć.

- Najniža temperatura tijekom noći bila je, očekivano, na Zavižanu gdje je bila na ništici, slijedi Biokovo, vrh Sv. Jure, gdje je, prema podacima mreže pljusak.com, temperatura tijekom noći iznosila svega jedan stupanj – brifira nam podatke iz prve ruke Rade Popadić iz Udruge Crometeo.

Ovakvo vrijeme itekako ide na ruku članovima Udruge, jer oni se ne boje ni u najgorim vremenskim uvjetima bilježiti količinu oborina, udare vjetra, snimati videokamerom, fotoaparatima.

- Najviše kiše palo je u okolici Zadra i na području Šibenika jer je upravo to područje tijekom noći zahvatila nevera. Na postaji u Sv. Petru na Moru, kod Sukošana, palo je 40 litara kiše, a samo dvije litre manje palo je na Prviću. Na većem području Dalmacije palo je većinom od pet do 35 litara, a među rekorderima je i Žrnovnica na koju su se izlile čak 42 litre. Što nas čeka sljedećih dana?

Od Zlatke ništa dobro, jer vrijeme će i dalje biti “gnjilo” po južini, kiše će biti mjestimično, no dovoljno da nam nikamo ne da bez kišobrana. No, to sve nije ništa u odnosu na ono što nas čeka za vikend. Doduše, najgore će biti u kontinentalnom dijelu gdje će osjetno zahladnjeti, a snijeg je moguć čak i u nizinama. Za naše krajeve kazat ćemo, pola u šali pola u zbilji, podsjećajući na staru narodnu uzrečicu “tražit će zeko mamu”, a mi ćemo rukavice, kape, jakne i kapute.

O. KOHAREVIĆ

RANIJE

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split- Bol- Jelsa i Split- Hvar-Korčula te brodska linija Mali Lošinj- Unije- Susak, javlja HAK.

Oprezno treba voziti po mokrim ili vlažnim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Kiša usprava promet u Lici.
Magla smanjuje vidljivost mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te u Slavoniji. 

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Mokrice i Krapina vidljivost je smanjena na manje od 100m, a magle ima mjestimice i na autocesti A3 između čvorova Križ i Lipovac.

U Gorskom kotaru pada snijeg, pa su na području Vrbovskog, Delnica i Čabra proglašeni zimski uvjeti. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na:

- D3 Vrbovsko-Delnice-Sopač i Kikovica-Gornje Jelenje-Delnice
- D32 Delnice-Crni Lug-Prezid
- D203 Brod na Kupi- Delnice
- D305 Parg-Čabar
- ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak i ostale županijske i lokalne ceste

Vozačima koji kreću na put cestama kroz Liku i Gorski kotar savjetujemo zimsku opremu.

PSD
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:20