StoryEditorOCM
Dalmacijazbogom cenzusu

Kaštelanski umirovljenici: Besplatan prijevoz starijima od 70 godina

Piše PSD.
6. lipnja 2012. - 18:14
Hrvatska stranka umirovljenika, Matica umirovljenika i umirovljenička udruga “Lažani” iz Kaštel Kambelovca protive se novoj Odluci o subvencioniranju javnog prijevoza za kaštelanske umirovljenike, koja bi trebala biti usvojena idućeg ponedjeljka, na redovitoj sjednici Gradskog vijeća.

Naime, umjesto dosadašnje prakse prema kojoj su umirovljenici, ovisno o visini mirovine, plaćali godišnje cenzuse za autobusne karte, čelnici tih triju umirovljeničkih organizacija predložili su gradonačelniku Jošku Berketu na sastanku način sufinanciranja prema kojemu svi umirovljenici stariji od 70 godina ne bi plaćali ništa, dakle imali bi besplatan prijevoz, dok bi umirovljenici mlađi od 70 godina plaćali 50 posto redovne cijene.

Pratnja invalida

- Ako se takva odluka usvoji, to neće biti u redu. Imamo primjere od prošle godine gdje su ljudi platili za cijelu godinu 300, 500 ili 700 kuna, ovisno o visini mirovine, a besplatno su se vozili samo pola godine. Dakle, takva odluka išla je samo na štetu umirovljenika, a žalosti nas i činjenica da osobe koje su u pratnji 100-postotnog invalida i dalje neće imati besplatnu vožnju. Imamo jednu majku koja ima potpuno nepokretnog sina zbog kojega dosta puta treba ići kod liječnika, u ljekarnu, rješavati dokumente i sto drugih stvari. Ta majka uvijek treba platiti kartu iako je njezino dijete po Odluci oslobođeno. To nije u redu, i takve majke ne bi trebale plaćati prijevoz - drži predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Kaštela Meri Benutić.

I predsjednik udruge “Lažani”, koja okuplja 350 članova, Mate Taraš drži kako će ovom odlukom i dalje padati standard već siromašnih umirovljenika.

- Mi znamo da Grad izdvaja sredstva, ali ovaj naš prijedlog bio bi znatno povoljniji za umirovljenike. No, ako Gradsko vijeće odluku usvoji, što mi tu možemo. Oni nam kroje sudbinu, a mi se trebamo pridržavati odluka - ističe Taraš, navodeći da bi Kaštela trebala postati jedna jedinstvena zona, a ne da ih ima tri.

Inače, prema važećoj odluci o subvencioniranju javnog prijevoza za umirovljenike grada Kaštela, koja se nakon idućeg tjedna neće promijeniti, dakle ostaje ista, a koju je donio gradonačelnik, građani stariji od 65 godina čija mirovina ne prelazi četiri tisuće kuna ostvaruju pravo na subvenciju troškova autobusnog prijevoza. Subvencija se ostvaruje na način da umirovljenici na račun Grada uplate jednokratni iznos utvrđen prema visini mirovine.

Umirovljenici s mirovinom ispod tisuću kuna ne uplaćuju ništa jer imaju potpuno besplatan prijevoz, oni s mirovinom od tisuću do dvije tisuće kuna moraju uplatiti 300 kuna, umirovljenici čiji prihodi, odnosno mirovine, iznose od 2000 do 3000 kuna za prijevoz izdvajaju 500 kuna, dok umirovljenici s prihodima od 3000 do 4000 kuna plaćaju 700 kuna u proračun grada.

Taj jednokratni iznos plaća se za razdoblje od godinu dana. Stariji od 65 godina koji imaju pravo na subvenciju i koji izvrše uplatu, kao i godinama ranije, imaju pravo na pokaznu kartu za vožnju u Kaštelima za treću zonu, te dvije karnet karte mjesečno za četiri vožnje do Splita ili Trogira.

Za ostvarivanje ovog prava umirovljenici su dužni podnijeti zahtjev za ostvarenje prava na pomoć za troškove javnog prijevoza uz sudjelovanje u plaćanju dijela troškova, uz koji trebaju priložiti osobnu iskaznicu i OIB, odrezak od zadnje mirovine, potvrdu o dohotku iz Porezne uprave Kaštela, kao i uplatnicu na navedeni iznos.

Potpora liberala

Gradski odbor HSLS-a Kaštela podržava HSU, Maticu umirovljenika i Lažane.

- Predlažemo nadležnom upravnom odjelu i stručnim službama da s dužnom pažnjom razmotre model koji su predložile ove tri organizacije, njegove učinke na proračun i mogućnosti Grada. Posebno zbog toga jer po izračunu umirovljeničkih udruga ovaj model Grad ne bi financijski više koštao, pa ako je zaista tako, nema razloga da se ne razmotri, a u konačnici i ne primijeni - smatra Branko Radačić, predsjednik HSLS-a Kaštela.

JAKOV ŽARKO

Berket: Godine kao granica

Na Skupštini Prometa glasovao sam protiv poskupljenja prijevoza. Logično je što Grad Split ima poseban položaj u odnosu na Promet jer ustupa parkirališta s kojih Promet ima financijsku korist. Sličan prihod Promet ima i od svoje najprofitabilnije linije “37-ice”, zbog čega sam predložio da i Grad Kaštela ima također određene povlastice, u smislu da svi građani stariji od 65 godina, roditelji poginulih branitelja i invalidi imaju besplatan prijevoz. Promet je ovaj prijedlog prihvatio kao ideju, na kojoj treba još raditi. On je na tragu umirovljeničke udruge Lažani iz Kaštela, koji su predlagali da granica za besplatni prijevoz bude 70 godina starosti – kazao je Berket, navodeći kako će svi umirovljenici Kaštela, koji nisu mogli koristiti karte od početka ove godine, imati to pravo do kraja godine bez nadoknade, čime će na određeni način biti obeštećeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:26