StoryEditorOCM
Dalmacijakaštela imaju čak 20 nelegalnih odlagališta otpada

Kaštela: divlji deponiji na 25.000 kvadrata

Piše PSD.
3. travnja 2009. - 21:17

Na području Kaštela postoji 20 divljih odlagališta raznog otpada na površini od 25.000 metara četvornih, a većina onečišćenih površina u privatnom je vlasništvu, dok su neke pod kontrolom Grada, države i Crkve.

Temeljem usvojenog plana gospodarenja otpadom, Grad će s ukupno dva milijuna kuna izvršiti njihovu sanaciju, dok je za saniranje identificirane tvornice bivšeg “Jugovinila”, gdje se nalaze deseci tisuća tona pepela i šljake, i koja je jedna od devet crnih točaka Hrvatske nadležno Ministarstvo zaštite okoliša.

S ciljem uvođenja reda u odlaganje komunalnog otpada, zeleni otoci sa spremnicima za prikupljanje papira i kartona, staklene i plastične ambalaže koja nije obuhvaćena povratnom naknadom postavit će se na 60 lokacija u nekoliko faza.

Ove godine u planu je postavljanje njih 30, a ostatak je planiran za 2010. godinu kada će se izvršiti potpuna pokrivenost grada. Odvojenim prikupljanjem vrijednog otpada smanjit će se njegov udio u komunalnom otpadu, a to će rezultirati smanjenjem količina prikupljenog komunalnog otpada koji će se zbrinjavati na odlagalištu regionalnog Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije na području lećevačkih Kladnjica.

Na području Kaštela realizirat će se područje za obradu prikupljenog biootpada, odnosno njegovo kompostiranje, i to izgradnjom kompostane na području Knežina na površini 11.362 metra četvorna, koja je u vlasništvu Grada.

S ciljem unapređenja postojećeg sustava prikupljanja glomaznog otpada, Grad će uvesti dodatne mjere. Povećat će se broj kontejnera postavljenih po gradu, organizirat će se redoviti odvoz glomaznog otpada te će se otvoriti reciklažno dvorište u okviru kojega će građani samostalno moći odlagati taj otpad. Izbor i lokacija za izgradnju reciklažnog dvorišta ostaje na Gradskom poglavarstvu.

Odlaganje građevinskog otpada danas je u Kaštelima zbog velikog broja građevinskih radova jedan od najvećih problema. Specijalno reciklažno dvorište za prihvat, preobradu i privremeno skladištenje građevnog otpada zauzimat će minimalno 4000 metara četvornih, a Grad Kaštela kao najbolju lokaciju odredio je područje Dolca na površini od 174.365 metara četvornih.

Isto tako, uvode se mjere sankcioniranja osoba koje odlažu otpad na mjestima koja za to nisu namijenjena. Gradsko komunalno redarstvo putem globe kažnjavat će fizičke osobe kaznom od 150, a pravne od 300 kuna, i to na licu mjesta. Novčana kazna za fizičke osobe iznosit će od 200 do 500 kuna, a za pravne od 500 do 2000 kuna.

jakov žarko/epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:42