StoryEditorOCM
Dalmacijasvečana sjednica tz-a

Kako su Hvarani prije 150 godina 'izmislili' hrvatski turizam: 'Za to nisu zaslužne ni funkcije ni titule, nego ljudi, građani koji su pravi domaćini'

Piše Ružica Mikačić, Mirko Crnčević
15. svibnja 2018. - 19:44
hvar_turizam6-150518

- Hvala vam Hvarani na svemu što činite za hrvatski turizam, jer ste Hvar u svojoj dugogodišnjoj tradiciji bavljenja turizmom napravili važnim na karti hrvatskog i svjetskog turizma. Samo na našim otocima godišnje se ostvari 23 milijuna noćenja, pa ćemo i dalje ciljano poticati predsezonu i posezonu na njima.

U Hrvatskoj se turizam ne događa slučajno kako neki vole kazati, nego je to plod duge tradicije i truda svih profesionalaca i domaćina u našoj zemlji. Zato je Hvar turistički ponos Dalmacije i Hrvatske - kazao je ministar turizma Gari Cappelli, izaslanik predsjednika Vlade na svečanoj sjednici Turističke zajednice grada Hvara održanoj u hvarskom Arsenalu, a u povodu velike obljetnice 150 godina bavljenja organiziranim turizmom u tom gradu.

Na sjednici su bili i brojni gosti i uzvanici, među kojima župan Blaženko Boban, državni tajnik za turizam Tonči Glavina, biskup hvarski Petar Palić, kao i predstavnici ministarstava i turističkih zajednica iz cijele Hrvatske koji su uveličali centralnu proslavu osnivanja Higijeničarskog društva Hvara 15. svibnja 1868. godine.

- Ne označava ova velika godišnjica samo početak organiziranog turizma grada Hvara, nego i cijelog suvremenog turizma Hrvatske. Povećanje kvalitete, produženje sezone i očuvanje baštine i identiteta naši su glavni razvojni ciljevi, kako bi bili još bolji, ali ostali svoji - rekao je Petar Razović, direktor TZ Hvara, dok je gradonačelnik Rikardo Novak zahvalio svim generacijama koje su vrijedno stvarale hvarski turizam.

- Turizam nisu funkcije ni titule, turizam su ljudi, građani koji su pravi domaćini. Ovo će biti nulta godina hvarskog turizma od koje želimo u prvi plan staviti sve ono najbolje što imamo - kazao je Novak.

Bila je to prilika i da se zaslužnima dodijele priznanja, pa su nagrade dobili Ecija Duboković, pranećakinja biskupa Dubokovića, Rada Domančić u ime obitelji Avelini, Tarin Meneghello, Jurica Domančić, Nikola Zaninović, Tanja Miličić te Gordana Tomičić u ime Sunčanog Hvara.

Kako će cijela ova godina biti u znaku obljetnice, službeno je najavljeno i da će ovogodišnji Dani hrvatskog turizma u listopadu biti održani u Hvaru, baš kao i sjednica Vlade RH. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:23