StoryEditorOCM
DalmacijaKod Davora Strizirepa

Kako se transformirala Dalmatinska zagora: Prije se bižalo u Njemačku, sad Nijemci trče nama. Danas ćeš ovde brže pronać' teniski teren nego motiku

9. srpnja 2017. - 17:01

Kako vam privući pažnju? Što se muškog dijela publike tiče, bit će lako, recimo samo da na jednome mjestu imate bazen, jacuzzi i deset medicinskih sestara koje slave djevojačku večer, koga to ne bi privuklo.

A žene? Žene su i izabrale to mjesto, a znate i sami kako žene znaju biti izbirljive, znači, posebno je.
U Koprivnom smo, na petnaest minuta vožnje od Kmana. Ne treba vam tankati gorivo, i na rezervi se bez problema iz Splita do Koprivna dođe, tako je blizu. I tako daleko. Taman. Ti sve vidiš, a tebe nitko ne vidi.

U Davora Strizirepa smo. Na njegovu obiteljskom imanju. Preuredio ga čovjek za turizam i ne može mu se nadiviti. Nije što je njegovo, ali je baš ono – lijepo. Još kad medicinske sestre dođu... No, ne bojte se, Davore, nećemo otkriti datum, Koprivno to ne bi izdržalo. S Turcima je bilo bara-bara, ali kad bi Hrvatine s mora nadrle, teško da bi išta osim kamena na kamenu ostalo.

– Samo se vi šalite – smije se Davor, na silu, ne vjeruje novinaru, svakog vraga bi on napisao samo da se novina proda.
A sve je živa istina. I to da kuće s bazenima – vile, jer tko je danas vidio kuću kućom zvati – rastu po Dalmatinskoj zagori i brže i bolje nego krumpiri, da se ne treba previše saginjati kako bi se pokupio novac što iza njih ostaje, da tamo gdje su prije ležale krave sada leže Švabice, da je od Sinja do Imotskoga lakše naći teniski teren nego gumno, da u teretani što je nekoć izba bila nema ni motike ni mašklina, da leđa ne bole od kopanja nego od bukiranja i da se voda, božeoslobodi, troši za kupanje.

Zagora je promijenila svoje lice. Baš kad se činilo da joj nema spasa i da će se cijela raseliti, počelo je novo naseljavanje. Strancima. Tko nema (novac, ideju, didovinu...) ode u Njemačku, a tko ima, dovede Njemačku kod sebe. U vilu, sve jednu jaču od druge. Pa je takva i Davorova. Na ponos i diku cijelom selu. Moderna je, a istodobno i starinska. Nije Davor dopustio da selo iz sela izađe.

Na više od tri tisuće kvadrata "zasadio" je tek dvije kućice, sve ostalo su zelenilo i poljoprivreda. Gost ima i pomidore, i kapulu, i kukumare, i balancane, i tikvice... Ima i kamen za sjesti i misliti, i klupu za koga zagrliti, i šumarak za odšetati. A tu je i pule Micika, tovarčić za rastopiti se od dragosti.

Davor bi možda štogod i rekao, ali što će govoriti kad je sve rečeno. Ako vam je, međutim, ovo nedovoljno da bi vam privuklo pažnju, uvijek vam ostaju one medicinske sestre, bazen, jacuzzi i djevojačka večer.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:44