StoryEditorOCM
Dalmacijaostali bez pristupnih putova

Jozo Tukić: Kako ću ja ući na svoju njivu?

3. svibnja 2016. - 00:40

Dva metra mi podigli cestu od moje njive, koju sam tija priorat, i recite vi meni kako ću sada ja uć na svoju zemlju? Pa ne mogu ni priko tuđe njive, to nije u redu.

A vidite ovo, visina više od dva metra, nema prilaza traktoru, a ni meni sada ovako na štakama – zasuo nas je pitanjima Jozo Tukić, nemoćno šireći ruke i pokazujući nam novouređenu cestu Dugopolje – Blato na Cetini, odnosno dionicu Dicmo (Ercegovci) – Bisko u dužini nekih šest kilometara.

Novi je tu asfalt, nove su prometne oznake, nova autobusna stajališta, novi rubnici, novi prilaz kućama, no ne i zemljištu. Što je i uzrujalo Tukića, kao i ostale mještane područja Liska-Ercegovci, jer oko 80 posto zemljišta je ostalo bez direktnog pristupa s te novouređene dionice.

– Ostavili su ljudi i oznaku "ulaz" na mistu di su prije bili pristupni putevi s ceste na njive. Ali, radnici ih nisu napravili. Govorija sam šefu gradilišta o tome, no ništa... Evo vidite, i sad se ti spusti doli na zemlju... A ko će traktorom opet gore – pokazuje nam Tukić i oznake za ulaze kako bi njive i dalje bile dostupne s glavne ceste, no na većini zemljišta pristup nije moguć ni od prometnice, ni s gornje strane, od polja, budući da uređenih prilaza baš i nema.

Jedino rješenje je preko tuđeg zemljišta ili da Županijska uprava za ceste nanovo izgrade – pristupne putove. Pa smo upitali Petra Škorića, ravnatelja ŽUC-a Split, što će se poduzeti u vezi s nastalim problemom.

Moderna prometnica

– Rekonstrukciju dionice županijske ceste ŽC 6260 Ercegovci – Bisko u dužini od 5,4 kilometra, ŽUC je pripremao oko tri godine. Stanje postojeće ceste nije zadovoljavalo zahtjeve sigurnosti prometa, a riječ je o važnom prometnom pravcu prema Trilju, Imotskom i BiH. Rekonstrukcijom ceste napravljena je moderna prometnica s proširenim kolnikom na 6,6 metara, ispravljeni su tlocrtni i visinski elementi ceste, napravljen je novi asfaltni kolnik za teški promet, uređene su bankine i berme širine jedan metar, pa je uređena oborinska odvodnja i signalizacija. Osim toga, izvedeni su pješački nogostupi i autobusna ugibališta, koja prije nisu postojali, te su postavljeni temelji za javnu rasvjetu koja je u nadležnosti gradova i općina – pojasnio nam je ravnatelj Škorić.

– Uređeni su i svi postojeći priključci i prilazi koji su bili i prije. Dakle, napravljena je moderna prometnica čijom realizacijom je omogućeno sigurnije, udobnije i brže odvijanje prometa. A dodatnim angažmanom ŽUC-a, kao i lokalne samouprave, riješit će se i ostali prilazi na način povezivanja više uskih poljoprivrednih parcela kroz zajedničke prilaze na modernu županijsku cestu ŽC 6260, koja sada ima elemente državne ceste – obećao je Petar Škorić i anuliranje nastalog problema za mještane Biskog-Ercegovca i Liske.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:47