StoryEditorOCM
Dalmacijaoprez na moru

Jesenski scenarij usred ljeta priredio nam je Luka

Piše PSD.
27. srpnja 2014. - 15:37
Nevrijeme praćeno grmljavinom tučom zahvatilo je, prema najvama kontinentalnu Hrvatsku u noći sa subote na nedjelju, donijela nevolje na podvelebitskom području, jer se kamenje sručilo na cestu, a kišna je nedjelja osvanula na otocima i uz obalu.

Ovakav jesenski scenarij u sred ljeta priredila je ciklona Luka koja se nakon Italije, Istre spustila i u Dalmaciju, a najviše kiše je po podacima 'Crometea' donijela jugu, Korčuli na kojoj je palo 36 litara po metru četvornom, a kiša je i uz obalu pa su sva mjesta od sjevera do juga osvanula uz kišu. Kiša je i ohladila Dalmaciju, na Korčuli je tako bilo samo 19 stupnjeva, koliko i u Šibeniku, u Cisti Velikoj 18, Splitu 24 stupnja.

Dok kiši na Jadranu opet treba podsjetiti kako unatoč brojnim ciklonama, na Jadranu još nema nema meteoradara.

Pomorci oprez

Estofex jedan od najpoznatijih europskih centara za prognoziranje pojave i intenziteta grmljavinskih nevremena i MeteoAlarm izdali visok stupanj upozorenja s naglaskom na Dalmaciju.

Stanje na terenu potvrđuje da je mogućnost mjestimičnog nevremena najnaglašenija sljedećih sati u srednjoj Dalmaciji, osobito na otocima.

Mogućnost velike količine oborina u kratkom vremenu, mogućnost tuče, prolazno olujnih udara vjetra, ponegdje na moru i pijavica!

O. KOHAREVIĆ 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:24