StoryEditorOCM
Dalmacijatko će uredovati na moru?

Jelsi ‘ukinuli’ lučkoga kapetana - na muci vlasnici 1200 brodica i strani nautičari

Piše PSD.
18. siječnja 2013. - 23:52

Istinito je, premda zvuči gotovo nevjerojatno, da je ponovno u Jelsi zatvorena Ispostava Lučke kapetanije Split. Dakle, ponavlja se isti scenarij s početka prošle godine, sada je vršitelju dužnosti kapetana Ljubomiru Barbiću 11. siječnja 2013. godine istekao ugovor o zapošljavanju na određeno vrijeme na tri mjeseca, pa su iz Splita u Jelsu doputovali kapetan Boris Matošić i načelnik Odjela za pomorstvo Ivica Vuletić s administrativnim osobljem da bi privremeno zatvorili Ispostavu Lučke kapetanije.

Nelogično je da se to, kako kažu, čini u ime štednje

Razumljivo, ovakvi postupci otočane odmah dižu na noge, ne mogu vjerovati da se u ime štednje gase radna mjesta koja su vezana uz registraciju plovila, sigurnost plovidbe i slično, jer Jelsa je ipak, ako netko ne zna, mjesto na moru, na otoku Hvaru.

− Općina Jelsa također se oštro protivi spomenutoj odluci o zatvaranju Ispostave čija se nadležnost proteže od uvale Pokrivenik do rta Ploni rat, te na većem dijelu južne strane otoka Hvara. Osim inspekcijskih poslova, upisa brodica, izdavanja vinjeta stranim plovilima, kao i niza drugih zaduženja, u luci Jelsa odvija se vrlo živa aktivnost uplovljavanja brodova tijekom cijele godine.

Prema dostupnim podacima, na našem području registrirano je 1200 brodica, a u 2012. u luci je zabilježeno uplovljavanje oko 2000 domaćih brodova, bez jedrilica, odnosno nautičkih plovila za koja je dijelom nadležna Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije. Slijedom toga Ispostava je napravila promet od oko 320 tisuća kuna, a ima i službenu brodicu kojom je sudjelovala u brojnim akcijama traganja i spašavanja na moru – kazao je Jakša Marić, obnašatelj dužnosti općinskog načelnika, koji se istodobno pita je li Ispostavu zaista trebalo zatvoriti, unatoč navedenim pokazateljima.

Pisma protivljenja otići će na brojne adrese

O svojem neslaganju s odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Općina će što prije obavijestiti Upravu pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra, te Upravu za sigurnost plovidbe, Upravu za otočni i priobalni razvoj, pa i Splitsko-dalmatinsku županiju. Dakle, tražit će pomoć da se s Ispostavom ubuduće tako ne postupa. A hoće li u tome i uspjeti, kao što je to 7. siječnja ove godine pošlo za rukom njihovim susjedima u Starome Gradu − Farosu, tek će se vidjeti.

napisao i snimio mirko crnčević

Kapetan Boris Matošić: O svemu odlučuje Ministarstvo

•• − Jelsa se od odlaska u mirovinu legendarnoga kapetana i “morskog vuka” Mate Zenčića stalno suočava s privremenim zatvaranjem Ispostave Lučke kapetanije, premda su područje koje pokriva i opseg posla takvi da njezino djelovanje uopće ne bi trebalo biti upitno. Ljubomir Barbić korektno je obavljao svoje radne zadaće, ali resorno nas je ministarstvo obavijestilo da se ugovori o radu sa sezonskim radnicima do daljnjega ne mogu produžavati i mi smo postupili u skladu s tim.

Sada nam se javljaju ljudi koji trebaju registrirati svoje brodice ili im je radi ostavinske rasprave potreban izvadak iz Očevidnika brodica i slično, a mi ne možemo učiniti ništa drugo nego ih uputiti u susjednu Ispostavu u Starome Gradu. Uz to, prijavnice o dolasku i odlasku brzobrodske pruge Split−Bol−Jelsa (br. 9603) za sada isključivo primamo u Lučkoj kapetaniji u Splitu, što svakako nije rješenje. Dakle, nadamo se da će Ministarstvo što prije raspisati natječaj, te da će se obnoviti ugovor o djelu s dosadašnjim vršiteljem dužnosti kapetana i time normalizirati rad Ispostave u Jelsi − izjavio je kapetan Matošić, čovjek koji zaista dobro poznaje problematiku većine otočnih i priobalnih mjesta u Dalmaciji.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:22