StoryEditorOCM
Dalmacijaopćina osigurala 1,2 milijuna kuna za radove

Jelsa: obnavlja se Obćinski dom

Piše PSD.
2. prosinca 2008. - 23:07
Dvorana koja se restaurira izvorno je bila sala čuvene Narodne čitaonice Jelsa, a zatim u funkciji zimskog kina. Sada je oko 130 četvornih metara zida, oslikanog šablonskim ružicama, potrebno očistiti, rekonstruirati i prezentirati

U temeljitu obnovu kata i potkrovlja Obćinskog doma u Jelsi, dovršenog 1895. godine, nakon velikog požara iz 2003. godine uloženo je gotovo sedam milijuna kuna, a Općina je proteklih dana pristupila i uređenju dvorane u prizemlju južnog krila zgrade, u što ulaže dodatnih 1,2 milijuna kuna. Budući da se radi o zaštićenoj kamenoj građevini koja je dio kulturnog identiteta Jelse, radove obavljaju licencirani restauratori građevinske tvrtke MGA iz Metkovića, pod nadzorom Anite Gamulin iz Konzervatorskog odjela u Splitu.

 - Dvorana koja se restaurira izvorno je bila sala čuvene Narodne čitaonice Jelsa, a zatim u funkciji zimskog kina. Sada je oko 130 četvornih metara zida, oslikanog šablonskim ružicama, potrebno očistiti, rekonstruirati i prezentirati. Stari sjaj Istodobno se postavljaju i instalacije, dok kasetirani strop sa žbukanim poljima i kaširanim ukrasima također moramo obnoviti – kazala je Marijana Milko, restauratorica-konzervatorica iz Dubrovnika, s kojom radove obavljaju kolege Vikica Katić i Pero Lonac.

Jelšanski načelnik Ivo Milatić, pak, očekuje da će dvorana izgledati baš onako kao i davne 1895., ali isto tako i biti multifunkcionalna u najmodernijem smislu. Uslijedit će opremanje i svečano otvaranje koje se planira za blagdan Velike Gospe, odnosno Dan općine Jelsa, da bi zatim radovi bili nastavljeni u sjevernom dijelu prizemlja. Tu prostoriju se do 2010. treba urediti kao gradsku kavanu, također u starinskom stilu, čime će biti završena kompletna obnova Obćinskog doma kako bi on, prema želji predaka, uistinu figurirao kao administrativno, kulturno i ugostiteljsko središte općine Jelsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:23