StoryEditorOCM

I pored ekstremnih vrućina, vode u Imotskoj krajini dovoljno

Piše PSD.
13. srpnja 2012. - 00:56
Ekstremno visoke temperature, početak srpnja, koji se ne pamti u posljednjih šezdesetak godina u Imotskoj krajini, a imotski poljoprivrednici zadovoljni. Njihovi usjevi, povrtlarske kulture, voćnjaci, kukuruzišta, vinogradi, u Imotskom polju ne oskudijevaju vodom.

Bez obzira što rijeka Vrljika na svom glavnom izvorištu Opačac, da ne govorimo u donjem toku prema istočnom dijelu polja, bilježi nizak vodostaj, što je u akumulacijskom jezeru Ričice čak deset puta manje vode nego u istom razdoblju prošle godine, vodonatapni kanali od Glavine Donje pa do Vinjana Donjih i Runovića, ovih dana su uvijek puni vode.

Zahvaliti je to ponajviše njihovom urednošću i redovitim čišćenjem, ali i pravovremenim puštanjem vode iz akumulacije Ričice u vodonatapni sustav.

I poljoprivrednici u Vinjanima Donjim, kojima je sada svaka kap vode potrebna za natapanje površina zasađenim lubenicama te paprikama, pamidorima, krastavcima i mahunama, zadovoljni su jer su im kanali stalno puni vode.

Primjerice, prošle godine, da ne govorimo o nekoliko godina prije, uvijek je bilo ljutnje i prosvjeda zbog nedostatka vode. Očito da je potez Hrvatskih voda o pravovremenom proširenju i čišćenju kanala, ali i disciplini poljoprivrednika, posebno u koordinaciji potrošnje vode u gornjim tokovima vodonatapnog sustava, uzrokom reda koji se na svu sreću vratio u Imotsko polje.

Imotski poljoprivredni stručnjaci i pored najave nastavka sparnog i beskišnog vremena, očekuju da se sadašnje stanje ne bi trebalo promijeniti.

Tekst i foto: Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:06