StoryEditorOCM
Dalmacijaopojni pjev kompresora

Hoće li netko zaustaviti kaos na makarskoj plaži? 'Kontroverzni poduzetnik' betonira, ministarstvo šuti, a inspektori ne znaju tko je investitor?!

15. travnja 2017. - 23:24
bespravna_gradnja4-140417-1

Proljetna je zora u Makarskoj tanki namaz dnevnog mira između debelih feta noći i svakodnevnih simfonija raspjevane dalmatinske građevinske mehanizacije – robusnog pjeva kompresora, grlenih vokala rovokopača, bagerskog basa: još nije ni sedam, a mi smo u Makarskoj, na predjelu Cvitačka, desetak minuta šetnje od centra, gledamo bespravno gradilište na terenu u vlasništvu Mirjane Petrović, supruge zagrebačkog poduzetnika Blaža, često nazivanog kontroverznim.

Dva dana prije proslave najvećeg kršćanskog misterija stojimo pred građevinskim misterijem, objektom ili objektima koji rastu zabranama unatoč, svjedočeći o paralelnom životu državne administracije i zbilje. Dok se po uredima žare procesori od donošenja rješenja i pisanja kazni, citiranja uredbi i zakona, dok se mrkom odlučnošću najavljuje posljednji i odlučni teški boj s neimarima bez dozvola, Petrovići zidaju i betoniraju.

Jučer nisu, jer Veliki je petak, pobožan i skroman svijet predaje se vjeri, razmišlja o Isusovoj muci, pa redovita buka izostaje. Zato oko gradilišta tiho vršljaju sumnjiva piskarala. I dva komunalna redara. Rukujemo se. Jedan snima, drugi govori:

- Svaki put kad dođem, vidim nešto novo.

Misteriozno betonsko zdanje

Novog ne manjka s obje strane uske šetnice udaljene desetak metara od plaže. Dolje, na moru, produžavan je nasip, a gore, uz "Cubano bar", stari plažni kafić obitelji Petrović, različiti betonski oblici napravljeni minulih mjeseci: neko zdanje s malim prozorima viri iz zemlje u visini jedne etaže, odmah pored je dvjestotinjak kvadrata betoniranog tla, daske, žice, vreće cementa...

Još iznad, među borovima, dva rovokopača usred brdašaca zemlje. Sve gore do magistrale svojina Petrovića. Tu će, navodno, biti autokamp. U Gradu, doznajemo, gospođa Mirjana na ovoj je lokaciji vlasnica minimalno četiriju čestica koje se prostiru na nešto više od 13 tisuća metara četvornih, a u cijeloj katastarskoj općini Veliko brdo njezinih je 35.919 kvadrata. Makarsko je tlo plodno za poslove ove obitelji.

Drugi redar objašnjava da gradilište obično oživi u sedam ujutro. Radi se, manje-više, cijele dane. Što, ne znamo, ne znaju ni u Gradu. Prije dvadesetak dana kad smo Blaža pokušali pitati, otjerao nas je. Sada nemamo s kim razgovarati, a i da imamo, vjerojatno nas ne bi zapljusnuo val informacija.

Poharano ministarstvo

Do kraja teksta namjeravali smo ispisati odgovore nadležnih službi, ali naš se plan pokazao preambicioznim. Veliki je petak, osim gradilišta Petrovićevih, čini se, poharao i ministarstva. Upite smo im poslali oko devet ujutro, uzalud. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nazvali su nas u ranim popodnevnim satima i zamolili da na odgovor pričekamo do utorka.

Čekat ćemo, ali tekst neće.

Prošli put su se oglasili 27. ožujka i izvijestili nas da su službenici Lučke ispostave Makarska „nadzor obavili 23. ožujka 2017. godine u okviru kojeg su utvrdili da je na rubu plažnog pera nasuto nekoliko dužnih metara novog nasipa, od pretežito kamenog materijala. S obzirom na to da u vremenu obavljanja inspekcijskog nadzora na poziciji nisu zatečeni predstavnici Grada, odnosno komunalni redari, službenici nadležne Lučke ispostave Makarska nisu bili u mogućnosti zabilježiti podatke o izvođaču radova na predmetnoj poziciji, stoga je prema nepoznatom investitoru izdana trenutna zabrana radova".

Pišem kaznu, tinta mi se proli...

Ispunjeni znatiželjom, čekamo sljedeću epizodu naše komunikacije u kojoj ćemo valjda doznati jesu li identificirali nepoznatog investitora.

S Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja jučer slično iskustvo. Prvo rekoše da su naš upit proslijedili građevinskoj inspekciji, a onda su, u neka doba, prestali odgovarati na telefonske pozive. Prošli službeni odgovor poslali su nam zadnjeg dana ožujka i u njemu napisali da je „zbog nastavka gradnje nakon inspekcijske zabrane investitoru 22. veljače 2017. godine doneseno rješenje o novčanoj kazni u iznosu od 20.000 kuna“, a „u tijeku je donošenje rješenja o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 kuna. Riječ je o prvoj od šest novčanih kazni kojom se investitora prisiljava na izvršenje rješenja, a čiji iznos se sa svakom novom kaznom povećava“.

Na povratku u Split po cestama policijske ophodnje. Zaustavljaju promet. Zna država kome može pokazivati zube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:57