StoryEditorOCM
DalmacijaTjedna prognoza

Hladna jutra i obilje sunca: značajnije promjene vremena nema na vidiku

Piše PSD.
2. studenog 2015. - 10:21
Hladna jutra, topli dani, uz obilje sunca, takvo nas vrijeme očekuje cijeli tjedan, a veće promjene vremena, za sada, nema na vidiku narednih desetak dana.

Pred nama je studeni, treći jesenski mjesec i jedini mjesec koji u imenu ima meteorološko značenje, no takav opis mjeseca vrijedi samo za rana jutra i to samo u Zagori jer su ta područja prvog dana ovoga tjedna osvanula s temperaturama ispod 5 stupnjeva.

Najhladnije je ponovno bilo u Cetinskoj krajini, u Otoku kod Sinja gdje je jutros izmjereno samo stupanj iznad nule, a u Biskom kod Trilja bilo je samo 2 stupnja, u Kninu 2,5 stupnja, dok je u Muću bilo svega 5 stupnjeva.

I u drugim mjestima Zagore bilo je prohladno, uglavnom od 6 stupnjeva koliko se mjerilo u Sinju, samo stupanj više u Golubiću kod Knina, no prohladno je bilo i na jugu zemlje, u Grudi gdje je jutros bilo samo 8 stupnjeva.

Za razliku od prošlih dana, hladno jutro svanulo je i na otocima, u Milni na Braču jutros bilo samo 9 stupnjeva Celzijusovih.

I gradovi su jutros bilježili svježije temperature od prethodnih dana, najhladnije je bilo u Omišu 9 stupnjeva, u Šibeniku 10, a najtopliji je jutros bilo u Makarskoj i Konavlima gdje je u 8 sati bilo čak 18 stupnjeva.

Zbog niskih noćnih temperatura u kotlinama je jutros bilo magle, a s obzirom da će i sljedeće dane obilježiti hladne noći, očekuje se kako bi još ponegdje moglo biti magle.

Tjedan pred nama donosi obilje sunca, temperature će ponegdje narasti i preko 20 stupnjeva, a koliko se god čini kako su ovo neobične temperature za studeni meteorološka povijest to dematira. Tako je jedan od najtoplijih dana u Zagrebu bio 5. studenoga 2012. godine, a temperatura od 20 stupnjeva tada je premašila dotadašnji rekord od 5. studenoga daleke 1961. godine.  

Topao početak studenoga  pamte i na jugu zemlje, u Dubrovniku je 3. studenoga 2004. godine izmjereno čak 25,4 stupnja, a još toplije bilo je u Šibeniku 1. studenoga kada je bilo čak 28,4 stupnja. I Split je u studenome imao maksimum 1.studenoga 2004. godine kada je izmjereno čak 25,8 stupnjeva.

Sunčana tjedna prognoza ići će na ruku svima, od onih koji planiraju berbu maslina, preko turističkih djelatnika kojima će sunce donijeti kojeg gosta više u ovoj dugoj posezoni, do političara koji su u samoj završnici izborne kampanje.

Kakva je prognoza za nedjelju, kome će u političkom smislu biti ciklona, a kome anticiklona, na taj ishod ćemo još pričekati.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:48