StoryEditorOCM
Dalmacijapolicija provodi akcije kako bi sprIječila divljanje na dva kotača

GAS, GAS Na motoru kroz Brela projurio 163 km/h

Piše PSD.
17. ožujka 2012. - 16:41
Prometna policija pokrenula je preventivne i represivne akcije kako bi spriječila prevelike brzine kojima se motoristi kreću, pogotovo u naseljenim mjestima – kažu Hrvoje Boban, načelnik makarske policijske postaje, i njegov zamjenik za promet Zoran Marević.

U akciji prošlog vikenda zabilježeno su enormne brzine kroz naselje, a neke od snimaka suludo brzih vožnji policija je ustupila Slobodnoj Dalmaciji. Na nekima od njih vidljivo je kako su pojedini vozači kroz Brela razvijali brzinu i do 163 km/h.


Prema statističkim podacima, od 2000. do 2011. godine, na području makarskog primorja 60 je osoba smrtno stradalo u prometnim nesrećama, u prosjeku pet godišnje.

Zadnje dvije godine taj je trend u opadanju. Lani je zabilježeno 296 prometnih nesreća, od čega 60 s mopedima ili motociklima, s četiri poginule osobe. U tim prometnim nesrećama tri su poginule osobe bili vozači motora ili putnici na mopedu, dok je 2010. smrtno stradao jedan motociklist.

Staza za motoriste

No, u bajkerskom klubu “Sv. Jure” sasvim druga priča. Oni, naime, policijske nove mjere nimalo ne podržavaju. Žale se da prometni policajci nisu na zakonit način provodili akciju.

Kažu, nije propisno bila označena blokada prometnice, nije bilo prometnih znakova upozorenja. Uvjereni su da policiji nije u prvom planu sigurnost, nego skupljanje „harača“.Osim represije, ništa se ne poduzima za sigurnost u prometu.

Prije par godina iz kluba “Sv. Jure” predlagali su policiji i gradskoj upravi da se duž gradskih prometnica označi staza za bicikliste i motore i time izbjegne zaobilaženje vozila s desne strane. Nitko nije reagirao.

Bajkeri se žale kako vozači automobila ne paze na motoriste, niti ih se na to upozorava. Najlakše se, tvrde, iskaljivati na motoristima.

Što se tiče statistike, kažu da nijedan motorist nije stradao svojom krivicom, vozači automobila uglavnom im oduzmu prednost, a stanje kolnika krajnje je opasno, naročito od Splita do Ploča.

Policija, međutim, tvrdi da je blokadni punkt bio propisno označen.

ana dragičević






Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:34