StoryEditorOCM
DalmacijaMILIJUNIMA NI TRAGA

Fali kuna za troškove: prijeti obustava stečaja 'Salonita'!

Piše PSD.
17. veljače 2014. - 17:55
Obustavi stečajnog postupka nad "Salonitom" iz Vranjica, koju je stečajni upravitelj Ante Ramadan predložio zbog nedostatka stečajne mase potrebne za pokriće troškova stečajnog postupka, u ponedjeljak su se na skupštini vjerovnika na Trgovačkom sudu u Splitu usprotivili Jurica Jurač, zamjenik županijske državne odvjetnice koji zastupa Poreznu upravu, Darka Todorić iz Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) u ime bivših radnika "Salonita", te Nikola Božiković iz odvjetničkog ureda koji zastupa bivše radnike i IGH.

Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a (nekadašnjeg HUS-a), naglasio je kako su za obustavu i zaključenje stečajnog postupka nad "Salonitom" ranije glasovale upravo tvrtke Joze Ćurkovića (vlasnika "Salonita"), a koje su vjerovnici te tvrtke u ovom stečajnom postupku.

Matijašević kaže da su Ćurkovićeve tvrtke nepravedno nadglasale državu, bivše radnike i ostale vjerovnike. Objašnjava da bi država imala znatno više utjecaja, kao stečajni vjerovnik, da joj je stečajni upravitelj priznao 90 milijuna kuna ulaganja u sanaciju kruga bivše tvornice, te kada bi u korist države bio okončan spor koji vodi sa "Salonitom" zbog 25 milijuna kuna neplaćenog poreza.

'Što je s 90 milijuna kuna uloženih u sanaciju?

Na skupštini vjerovnika bila je Ankica Ćurković, sestra Joze Ćurkovića, kao direktorica stečajnog i razlučnog vjerovnika "Robson Holdinga", a kojega zastupa odvjetnik Hrvoje Krišto iz Odvjetničkog ureda "Primorac i partneri".

Stečajni sudac Ivan Basić kazao je da, ako se i odluči za obustavu i zaključenje stečajnog postupka, da će se sve parnice nastaviti voditi, a da će u slučaju sklapanja nagodbi ili unovčenja stečajne mase prethodno biti sazvane skupštine vjerovnika. Među parnicama koje se vode je i ona zbog pobijanja pravnih radnji prijenosa 45 tisuća kvadrata tvorničkog kruga iz "Salonita" u "Salonit Novi", te prijenosa poslovnih udjela na tvrtke "Kamicon", "Trgovina gradnja" i "Bascon".
Iz Državnog odvjetništva kažu da, kada je stečajni postupak otvoren, onda se skupština vjerovnika može sazvati u kratkom roku, dok je postupak kompliciraniji i sporiji ako je stečaj zaključen. Državno odvjetništvo već jednom, prije dvije godine, uspjelo je spriječiti obustavu i zaključenje stečajnog postupka nad "Salonitom".

Matijašević je pitao što je s 90 milijuna kuna koje je država uložila u sanaciju, na što mu je stečajni upravitelj Ramadan odgovorio da se zapravo radi o 67 milijuna kuna potraživanja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje "Salonit" osporava, pa se vodi parnica.

Sadašnja imovina 'Salonita' pala na 4,7 milijuna kuna

Sadašnja imovina "Salonita" vrijedi tek 4,7 milijuna kuna, a čine je samačka kuća, oprema, dionice "PomInvesta" i 1,8 milijuna kuna na depozitnom računu suda.

Državno odvjetništvo istaknulo je kako je apsolutno neprihvatljiva procjena da 45 tisuća kvadrata tvorničkog kruga, koji je saniran od azbesta i koji se nalazi u blizini operativne obale i mora, procijenjeno na samo 2,8 milijuna eura, i da ta procjena jednostavno bagatelizira vrijednost tih nekretnina. Napomenuo je da je 2004. godine, prema ugovoru kojim je ta imovina prebačena u temeljni kapital "Salonita Novog", ona vrijedila 91,7 milijuna kuna.

Jozo Marić iz HURS-a upozorio je da u tvorničkom krugu nisu zamijenjene sve azbestne ploče na krovovima, a stečajni upravitelj ustvrdio je da postoji mišljenje Kemijsko-tehnološkog fakulteta da ti krovovi ne mogu utjecati na koncentraciju azbesta u zraku, a da su novopostavljeni krovovi loše kvalitete te da je protiv izvođača radova, tvrtke "Adriatic Blizna", pokrenuta parnica radi naknade štete.

Piše Tanja Gattin Zebić
Foto: Vojko Bašić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:56