StoryEditorOCM
DalmacijaBETONOM NA POVIJEST

Društvo konzervatora Hrvatske: Spriječite ‘ubojstvo’ u park-šumi Soline

Piše PSD.
2. svibnja 2015. - 11:20

Društvo konzervatora Hrvatske oštro je reagiralo na namjeru gradnje u blizini zaštićene povijesne jezgre Trogira. U priopćenju koje je potpisao predsjednik Društva dr. sc. Ivo Glavaš

navodi se kako smo svjedoci nevjerojatnog događaja da se park-šuma Soline u neposrednoj blizini Trogira, bisera naše kulturne baštine, Urbanističkim planom uređenja zapadnog dijela Travarice namjerava izgraditi i tako ugroziti zaštita UNESCO-a koju uživa grad Trogir.

- U slučaju park-šume Soline i UPU-a kojim se taj dio pretvara u stambeno-poslovnu zonu, postavlja se pitanje postoji li u RH uopće smišljena politika urbanističkog planiranja i kako je moguće da takvi incidenti u neposrednoj blizini kapitalnog spomenika kulture prođu gotovo neopaženo. Pitanje je također što je strateško u investiciji obične stambene izgradnje koja svojim položajem i gabaritima konkurira svjetski prepoznatoj povijesnoj jezgri Trogira?Tražimo da se taj Urbanistički plan uređenja povuče i bolje promisli o načinu uređenja park-šume Soline, uvažavajući njezin odnos prema povijesnoj jezgri Trogira - zaključuje se u priopćenju.

- Sporni prijedlog UPU-a Travarica-zapad nije dobio odobrenje Konzervatorskog odjela Trogir - kaže nam Miroslav Katić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru.

- Kroz ovaj, kao i kroz ranije prostorne planove konzervatori su tražili formiranje obalne šetnice, odnosno zelene zone, čiji bi dio bila i park-šuma Soline. Idući tjedan su dogovoreni sastanci s trogirskim gradskim Upravnim odjelom za prostorno planiranje, urbanizam i graditeljstvo. Na tim sastancima dogovorit ćemo koji su prioriteti u zaštiti kontaktne zone zaštićene gradske jezgre i svim ostalim detaljima vezanim za formiranje zelene šetnice uz Fošu - izjavio je Katić.

G. Dragan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:41