StoryEditorOCM
Dalmacijatraži se pomoć zagreba

Dragičević prozvao tehničku vladu da obešteti radnike TLM-ovih Prešaonica ili slijede tužbe

Piše D. Blažević
7. srpnja 2016. - 14:28
vedran_dragicevic05-070716

- Ako "tehnička vlada"može rasprodavati dijelove državne imovine, može pomoći i radnicima šibenskih Prešaonica (TLM TPP-a) koji već 15 mjeseci nisu dobili plaće i donijeti odluku da ih se obešteti i da im se isplati 25 milijuna na račun njihovih potraživanja. U protivnom, ne donese li Vlada takvu odluku, tužit ćemo državu a tada će je to stajati bar 1,5 milijardu kuna - poručio je u četvrtak, s konferencije za novinare u Šibeniku, Vedran Dragičević, predsjednik sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata.

Iako je račun šibenskog TLM -TPP-a (Prešaonice) blokiran, iako je po sili zakona firma morala otići u stečaj nakon što je predstečajna nagodba prekinuta,a uprava i sindikat "Slap" podnijeli zahtjev za pokretanje stečaja, to se nije dogodilo. 

- Odbija se stečaj iz bizarnog,administrativnog, a rekao bih i pokvarenog razloga, jer nije uplaćeno tisuću kuna za otvaranje postupka - ogorčeno je novinarima iznio Dragičević.

Zanimljivo je, dodao je, kako sudu treba 10-15 dana da pokrene postupak stečaja kad se zahtjev podnosi,a u ovom slučaju sud je odbio stečaj odmah sutradan nakon zaprimanja zahtjeva, što znači da netko izbjegava stečaj TPP-a.

Dragičević drži neodgovornim ponašanje suda s obzirom da 105 radnika Prešaonice TLM-a već 15 mjeseci nema nikakvih prihoda i žive od ničega, kako je rekao, a da je stečaj otvoren to bi im omogućilo makar naknadu sa Zavoda za zapošljavanje.

Zbog svega, SMH se obratio "tehničkoj vladi", a razgovorali su početkom lipnja s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem i s ministrom financija Zoranom Marićem koji su obećali pomoći. Očekujemo od države da donese odluku o isplati radničkih potraživanja jer je država kriva za sudbinu TLM TPP-a- decidiran je Dragičević.

- Kad se otvarao stečaj TLM Aluminiuma (Valjaonica) država nije prijavila svoja potraživanja, nego je dugove oprostila, a TPP, koji je ostao izvan interesa slovenskog Impola, dovela u poziciju da će bez kupca i unaprijed poznatog stečajnog upravitelja i stečajnog plana, tvrtka biti likividirana- izjavio je sindikalist optužujući državu kao izravnog krivca za to.- Danas zadnji put upozoravamo sud, da bez obzira na godišnje odmore, izvole odraditi svoj posao i riješiti zahtjev za stečaj TPP-a – oštro će Dragičević.

- Istodobno,državu pozivamo da obešteti radnike ili idemo s tužbama, a taj ćemo spor dobiti i nećemo im nijednu kunu duga prema radnicima oprostiti - poručio je čelnik SMH. 

Najavili su i da će prosvjedovati pred zgradom suda ukoliko se za deset dana ne otvori stečajni postupak u TPP-u te kao glavne krivce agonije kroz koju prolaze radnici TLM-ove Prešaonice optužili sve bivše vlasnike od Hrvatskog konzorcija, preko tvrtke Euris obitelji Pejčinoski do ruskog biznismena Igora Shamisa, koji danas, kako je kazao glavni sindikalni povjerenik TLM TPP-a Ivan Svraka, vjerojatno više i ne zna ni gdje je Šibenik ni gdje je TLM. 

Svraka je prozvao i gradsku administraciju koja, kako tvrdi, nije učinila baš ništa za TLM. Privatizacija je obavljena s blagoslovom HDZ-a, Impol je ušao u najam Tvornice i preuzeo sve obveze, a mi smo se nadali, rezignirano će Svraka, da će ući i u TPP. Dogovor je bio da će uzeti bar 30-ak radnika Prešaonice, a zaposlili su ih tek 4- konstatirao je sindialni povjerenik TPP-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:42