StoryEditorOCM
DalmacijaPRVIH TISUĆU GODINA

Dr. Darijo Radović: Poljica otvaramo Hrvatskoj

Piše PSD.
5. prosinca 2015. - 00:48

Ove se godine slavi tisućljeće od prvog spomena imena Poljica. Značajna obljetnica prigoda je i da se povijesti i kulturi ovog tradicijom bogatog kraja preda više pozornosti. Stoga se u petak 4. prosinca u hotelu "San Antonio" u Podstrani održava znanstveni skup "Poljica 2015. - prvih tisuću godina".

- Poljica kroz svoju dugu tradiciju nisu ostavila samo soparnik i Poljički statut, po čemu se najčešće spominju. Bogatstvo kulture, pisane riječi, nošnje, arhitekture i toliko toga drugog ovaj su prostor i narod učinili prepoznatljivim. No, ipak ne i dovoljno prepoznatim u našem narodu, da ne govorim i šire, koliko bi trebala i zaslužuju. Predstavljanje svega onog što Poljica nude, a što kroz ovaj skup nastojimo predstaviti i objediniti, otvara nove perspektive ne samo mlađim generacijama, nego i gostima koji nas posjećuju, i u razvoju turizma, ali i sveukupnom razvoju ovog područja - kazuje nam dr. Darijo Radović, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Podstrani i član Organizacijskog odbora.

Devet predavača

A što to sve Poljica nude, odgonetnut će znanstvenici od kojih većina dolazi upravo iz Poljica, predstavljajući jedan dio bogate poljičke baštine. Devet predavača čine akademici Mislav Ježić, Nenad Cambj, Radoslav Tomić, Tonko Maroević te dr. sc. Ante Nazor, prof. dr. sc. don Slavko Kovačić, Dinka Gjeldum, Vedrana Delonga i Tvrtko Roguljić.

Širok i bogat skup tema uključivati će, među ostalim, predavanja o poljičkim nošnjama, arheološkim nalazištima na području Poljica, poljičkim svećenicima, crkvama.
Skup je ovo koji organizira Društvo Poljičana "Sv. Jure - Priko" i Matica hrvatska u Podstrani, a pod pokroviteljstvom je predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Priča koja započinje u Poljicima nastavlja se izvan svojih povijesnih granica. Naime, skup se sastoji od dva dijela i, nakon Podstrane, seli se u Zagreb, gdje će se održati, kazuju nam organizatori, najvjerojatnije tijekom veljače.

- Konačni je cilj ovih skupova objedinjavanje čitave priče u jedan zbornik kako bi se ostavio pisani, vidljivi trag toga velikoga poljičkog bogatstva. Ovakav jedan detaljan pristup još nemamo. Sve su to komadići, dijelovi, segmenti koji bi u planiranom zborniku, koji bi trebao izići do kraja sljedeće godine, bili konačno objedinjeni. Vrijeme je da se to pokaže i predstavi na jednome mjestu, sve ono što Poljica jesu - zaključuje dr. Radović.

Ivana GOSPODNETIĆ
snimio Duje Klarić/EPH

Bogata povijest

Poljica obuhvaćaju prostor između rijeke Cetine na istoku i Žrnovnice na zapadu. Prostiru se preko planine Mosor do Cetine. Povijesno je značajna drevna Poljička knežija koja je bila podijeljena na dvanaest katuna, koji su nosili imena dvanaest većih poljičkih sela. Bila su administrativno područje pod samoupravom puka Poljičke republike koji su svoju samostalnost čuvali od trinaestog stoljeća, do okupacije Napoleonove vojske početkom devetnaestog stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:18