StoryEditorOCM
DalmacijaODNIO VRAG I prišu

Dok je optužnica za krađu tri milijuna kuna čekala sudsku potvrdu 11 godina, prvookrivljeni umro

2. kolovoza 2016. - 20:11

Iako je već puno puta u javnosti "opjevana" legendarna učinkovitost hrvatskog pravosuđa, svaki novi slučaj koji se probije do medija iznova izaziva nevjericu i pitanja: "Pa je li to stvarno moguće?" Upravo to pitanje postavio je ovaj novinar nakon što je do njega doprla informacija o tome da na splitskom Županijskom sudu postoji USKOK-ov predmet u kojem punih 11 godina ne da nije počelo suđenje nego uopće nije potvrđena optužnica što je nužno da bi suđenje uopće počelo.

I zaista, informacija se pokazala istinitom, a glasnogovornik suda Damir Romac potvrdio nam je da je optužnica u predmetu u kojem je zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju i štete od oko tri milijuna kuna bilo optuženo devet osoba i dva trgovačka društva, podnesena sada već davnog 21. lipnja 2005. godine. Podnio ju je Županijskom sudu tadašnji zamjenik ravnatelja USKOK-a Vladimir Živaljić koji je prije sedam godina postao sudac Županijskog suda u Splitu.

Usprkos nekoliko požurnica koje je USKOK slao prema sucu Zoranu Matuloviću koji je bio predsjednik Izvanraspravnog vijeća koje je trebalo odlučiti o prigovorima na optužnicu, ta odluka u deset godina nije donesena, pa je spis u siječnju 2015. godine dodijeljen upravo sucu Romcu. On ga isti dan šalje na odlučivanje Optužnom vijeću pod presjedanjem suca Slavka Lozine koji, pak, zbog problema u dostavi poziva nije do danas uspio okupiti sve stranke kako bi se odlučilo o potvrđivanju optužnice!

Varali banke, tvrtke i državu

U međuvremenu, prvookrivljeni Joško Rakušić umro je, i to dok je bio u bijegu, pa je u odnosu na njega postupak obustavljen. Kako je ekipa bila optužena za više desetaka kaznenih djela, još se točno i ne zna koliko je tih djela otišlo u zastaru.

A koga je to i za što USKOK optužio prije 11 godina? Dakle, USKOK je prije više od desetljeća bio optužio 28-godišnjeg Rakušića te Marija Marovića (26), Gorana Šarića (25), Ivnu Laušić (31), Waltera Marovića (61), Josipa Šaviju (25), Editu Šaviju (25), Ceciliju Mišerdu (58), Tomislava Mišerdu (29) te trgovačka društva MAXILLA d.o.o. vlasništvo Rakušića i "Čarobnjak" d.o.o., vlasništvo Gorana Šarića.

Teretilo ih se za 88 kaznenih djela uglavnom iz područja organiziranog i gospodarskog kriminaliteta. Rakušića, Marija Marovića, Gorana Šarića i Ivnu Laušić teretilo se da su u razdoblju od 2001. do ožujka 2005. godine na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije dogovorili i organizirali zajedničko djelovanje s nakanom da počine više kaznenih djela i na taj način ostvare veću nepripadajuću imovinsku korist. Sumnjiči ih se za 62 kaznena djela kojima su državni proračun, banke i trgovačka društva oštetili za tri milijuna kuna.

Po optužnici, djelovali su tako što su između trgovačkih društava MAXILLA, "Skarabej" i "Čarobnjak", te obrta "Kooperant", MM i MAX-PLAST, kojima su vlasnici ili zaposlenici prosljeđivali krivotvorenu poslovnu dokumentaciju fingirajući kao da su nastali određeni poslovni odnosi, do kojih zapravo uopće nije dolazilo, pa su onda neosnovano tražili i ostvarili povrat PDV-a. Uz to, kao organizirana grupa, pri poslovanju navedenih trgovačkih društava nisu uplaćivali poveće iznose PDV-a.

Navedenu četvorku se nadalje osnovano sumnjiči da su prijevarama oštetili splitske poslovnice Zagrebačke, Privredne, Raiffeisen, Erste&Steiermarkische banke, Splitsku i Sonic banku, kao i trgovačka društva: "Brodokomerc", "T-Mobile", "Porsche leasing", "Pet Plus leasing", "F.B. leasing" i "Astraprom". Bankama su krivotvorenom dokumentacijom o svom radnom statusu i primanjima neistinito prikazivali kreditnu sposobnost, podizali kredite, odnosno otvarali tekuće račune, a onda neispunjavanjem obveza po kreditima stvarali nedopušteni minusni saldo na tekućim računima. Od navedenih trgovačkih društava uzimali su raznu skupu robu i skupocjene osobne automobile, za koje su dostavljali krivotvorene uplatnice.

Uzalud i tjeralica

Waltera Marovića, pak, optužnica je teretila da je preko svog poduzeća "Sortirio auto" počinio deset kaznenih djela gospodarskog i drugog kriminaliteta. Josip i Edita Šavija optuženi su za dva kaznena djela prijevare na štetu banaka u zajedničkom djelovanju s Mariom Marovićem, a Josip Šavija i za djelovanje s Goranom Šarićem. Ceciliju i Tomislava Mišerdu se optužnicom tereti da su na osnovi krivotvorenih isprava podizali kredite kod banaka lažno prikazujući da će ih vratiti iako su znali da neće moći. Ceciliju Mišerdu se tereti i za zloporabu čeka i kreditne kartice.

Trgovačka društva MAXILLA i "Čarobnjak" tereti se za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu drugih poduzeća. Nakon podizanja optužnice, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu ukinulo je pritvor nad Goranom Šarićem i Ivnom Laušić, u kojemu se Šarić nalazio od 14. svibnja, a Ivna Laušić od 23. ožujka 2005. godine. Dvojica prvooptuženih (Joško Rakušić i Mario Marović) bila su u bijegu i za njima je bila raspisana tjeralica, pa je USKOK još tada predložio da im se sudi u odsutnosti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:30