StoryEditorOCM
Dalmacijaizvornost

Dalmatinska janjetina pod EU zaštitom

Piše PSD.
4. ožujka 2014. - 22:10
Jednako kao što je na počecima Europske unije bilo važno staviti pod kontrolu proizvodnju ugljena i čelika kako bi se spriječilo nove ratove, danas je u Europi još važnije staviti pod jedinstvenu regulativu proizvodnju hrane. Hrvatskoj je u tom kontekstu od iznimnog interesa sačuvati izvornu proizvodnju: time se čitava zemlja čuva od deagrarizacije i depopulacije ruralnih područja, povrh velikog gospodarskog potencijala te grane - istaknuo je u ponedjeljak SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, otvarajući radnu konferenciju Jadran – Boje izvornosti u sjedištu Europske unije.

EU svake godine zaradi 54 milijarde eura na prodaji izvornih poljoprivrednih proizvoda, a od čega 15 milijardi samo na izvozu u treće zemlje, čulo se tijekom konferencije. U njezinu okrilju postoji čak 1160 autohtonih ili propisima štićenih proizvoda. Italija ih ima čak 254, a Hrvatska zasad samo 16, i to samo vina i žestokih pića. U proceduri za dobivanje oznake EU zaštite su i varaždinsko zelje i istarski pršut. Vrijeme nam curi i u 2014. godini, koja je proglašena godinom malih obiteljskih gospodarstava moramo učiniti maksimalne napore da zaštitimo što više hrvatskih tradicionalnih brendova u kojima nimalo ne oskudijevamo – istaknuo je Picula.

Diederik DeSmedt iz Odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije pojasnio je sudionicima skupa kako će od veljače 2015. na prostoru čitavog EU-a biti obavezno korištenje amblema EU zaštite. Proizvođačima hrvatskih autentičnih proizvoda pojasnio je prednosti oznake izvornosti i oznake zaštićenog porijekla, preporučivši im da se udruže kako bi zaštitili izvorne proizvodne potencijale hrvatskih regija, koji s europskim certifikatom postaju i intelektualno vlasništvo. Ove oznake odnose se na zaštitu imena proizvoda, a ne njihovih proizvođača, i u Europi su posvuda jako komplementarne s turizmom koji rado nudi izvornu hranu. Procedura zaštite traje oko godinu dana: proizvođači se najprije dogovore oko zaštite nekog imena, nacionalne vlade to potom predlažu Europskoj komisiji i ako u roku od 6 mjeseci nema prigovora, proizvod automatski ide na listu zaštićenih EU proizvoda - pojasnio je DeSmedt.

Ako bude sreće, takva bi sudbina u dogledno vrijeme mogla snaći dalmatinsku janjetinu. Kako je pojasnila Marina Krvavica s kninskog Veleučilišta, projekt zaštite dalmatinske janjetine pri samom je kraju, a u stopu je slijedi i dalmatinska kaštradina, te panceta i pečenica. Potomci dalmatinske ovce pramenke, stari 70 do 120 dana, čije se meso nakon klanja ne smije zamrzavati, ubrzo će postati EU proizvod zaštićene izvornosti. Svi proizvođači iz 4 dalmatinske županije morati će certificirati svoje meso i voditi farmersku knjigu koja osigurava sljedivost kvalitete čuvenih dalmatinskih janjaca - rečeno je u Bruxellesu.

davor krile

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:07