StoryEditorOCM
Dalmacijabore se s vatrom

Dalmacija ponovno u plamenu: vatrogasci gasili četiri požara, na terenu bili i kanaderi

16. srpnja 2017. - 01:20

Novo: Požar koji je danas rano popodne buknuo na području Gornjih Brela i kojeg je gasilo stotinjak vatrogasaca lokaliziran je pet i pol sati kasnije, a prema prvim procjenama izgorjelo je oko tri hektra niskog raslinja, trave i maslinika, doznaje Hina od Matka Novaka iz DVD Brela.

Vatrogasci su prvu dojavu o požaru dobili u 12.50 sati, pa je na teren izišlo stotinjak gasitelja iz DVD--ova Brela, Baška Voda, Makarska, Lovreć, Zagvozd, Tučepi, Podgora, Kučići, Državna intervencijska postrojba (DIP) Split, te sezonci iz Splita i Zagvozda. Zbog bure koja je puhala na tom području u gašenju požara su učestvovala i dva kanadera, te je vatra lokalizirana u 18.26 sati.
 
"Vatrogasci su i dalje na terenu gdje će ostati cijelu noć. Sada se sanira i potapa požarište da vatra ne bi ponovno buknula. Još ne znamo uzroke požara", kazao je Novak.

Ranije: U gašenju požara u subotu su na četiri požarišta angažirane protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Prvi požar u Bibinjama kod Zadra ugasila su dva Airtractora AT-802, a na druga dva požarišta u Zadarskoj županiji (U Lišanima Ostrovičkim i Lisičiću) požare gase dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802.

Dva Canadaira sudjelovala su i u gašenju požara u Brelima kod Makarske.

U MORH-u napominju kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze sudjelovale su u gašenju 74 požara - 33 u Šibensko-kninskoj, 24 u Splitsko-dalmatinskoj, 11 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji.

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone te su zračne snage ostvarile oko 600 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 19.000 tona vode te prevezli 173 "zemaljska" vatrogasca i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:16