StoryEditorOCM
DalmacijaNAGLASCI S OBLJETNICE DANA POBJEDE

Dalmacija duguje dr. Sergiju Makiedu

Piše PSD.
8. svibnja 2010. - 20:36

Pa iako su našim političarima zadnjih godina puna usta antifašizma, činjenica je da se mnogi važni događaji, ali i sjećanja na ljude koji su puno učinili za Dalmaciju, a time i Hrvatsku, sustavno prešućuju.

Jedan od vrlo zaslužnih svakako je i dr. Sergije Makiedo, porijeklom s otoka Hvara, čovjek koji je bio na raznim političkim dužnostima u NOB-u, a od 3. listopada 1943. godine bio je komandant Mornaričke baze i šef delegacije NOVJ kod savezničke komande u Italiji.

 Andro Dujmović: “Netko bi trebao barem na Dan
 pobjede položiti cvijeće na grob dr. Makieda”
 / Mirko CRNČEVIĆ / CROPIX
A kad se zna koliku je ulogu odigrao u spašavanju i prebacivanju prognanika u El Shat, ali i obrani naše domovine, onda mu se Dalmacija zaista treba odužiti – kazao je Andro Dujmović (83) iz Hvara u povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe (9. svibnja), koji je također imao zapaženu partizansku i vojnu karijeru tijekom i nakon 2. svjetskog rata.

Inače, dr. Makiedo rodio se u Zadru 1910. godine, a već u svojoj 26. godini doktorirao je pravo na Zagrebačkom sveučilištu. On je zapravo ostvario prvu partizansku misiju na savezničkom teritoriju po zapovijedi Veljka Škorpika, i to na način da je s inženjerom Adamom Armandom najprije parabrodom “Bakar” preko Visa otputovao u Bari.

Plan i pripreme odrađeni su u Supetru i Starom Gradu, dok je parabrodom u Italiju prevezeno 25 teških ranjenika koje se više nije moglo liječiti na otocima, te još 125 osoba, uglavnom Židova i Talijana.

U Alžir je otputovao po nagovoru generala koji je bio na čelu Savezničke kontrolne misije u Brindiziju, a u Komandi za Mediteran, po instrukcijama Eisenhowera, preko Italije, organizirao prebacivanje potrepština za partizanske jedinice i hrane za pučanstvo na otocima.

Također je uslijedilo otvaranje bolnica za smještaj ranjenika, te formiranje prekomorskih brigada u susjednoj zemlji, da bi na kraju partizanska delegacija sve više obavljala funkciju trgovinskog, odnosno diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Tako je dr. Makiedo, prema riječima barba Andra, kojeg Hvarani znaju kao čuvenog kurira za Bari, učinio puno za dobrobit hrvatskog naroda, isto kao i nakon rata kad je obavljao diplomatsku službu, pa stoga kao svjedok jednog izuzetno teškog vremena želi vjerovati da će se naći netko tko će oficijelno barem na 65. obljetnicu Dana pobjede nad fašizmom položiti cvijeće na njegov grob u Hvaru.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:29