StoryEditorOCM
DalmacijaPredstavljen projekt

Centri izvrsnosti lansirat će male genijalce na posao

8. studenog 2016. - 19:17
centar_izvrsnosti1-081116

Uz ono što imamo kao prirodna bogatstva i što baštinimo, ljudi su najveća vrijednost i stoga prvo trebamo ulagati u ljude, a onda u sve ostalo. Jer, ako imamo educirane ljude koji u dvadeset i prvom stoljeću mogu odgovoriti svim izazovima, onda zapravo imamo izglede u modernom društvu. 

Rečeno je to u utorak u Splitu, na predstavljanju projekta "Centri izvrsnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji".

Na temelju tih ideja i razmišljanja, u Županiji su, kao osnivaču svih srednjih i većine osnovnih škola, analizirali rezultate učenika sa županijskih i državnih natjecanja i utvrdili da na području županije ima velik broj kvalitetne djece, kvalitetnih škola, iznimno kvalitetnih mentora.

Poučeni tim iskustvom došli su na ideju – koncept prisutan u svijetu ugraditi i razviti u domaćem sustavu. To su centri izvrsnosti, koji u Hrvatskoj egzistiraju samo još u Varaždinskoj županiji.

– Svjesni smo činjenice da je matematika temeljna svim tehničkim znanostima – kazao je Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan, obrazlažući zašto je prvi centar izvrsnosti upravo iz matematike.

– Često ističem da se ne smijemo osloniti samo na turizam kao varljivu gospodarsku granu. Moramo ga razvijati i pružati sve uvjete za još uspješnije turističke godine, ali i biti svjesni činjenice da u slučaju bilo kakvih incidenata turistička sezona može biti upropaštena. Zbog toga treba ulagati u znanje, u znanost, a ovo je jedan od najboljih načina – naglasio je Ževrnja.

Županija je osnivač 109 osnovnih i srednjih škola, koje pohađa 43.000 učenika. Osim toga, Split ima 29 i Makarska dvije osnovne škole s oko 15.000 učenika. Programom centara izvrsnosti obuhvaćeni su, međutim, svi učenici, neovisno o osnivaču škole.

– Osnovna ideja centra je da na jednome mjestu obuhvatimo najkvalitetnije učenike, one koji postižu najviše obrazovne rezultate i zajedno s njihovim mentorima, iznimno motiviranima za rad u takvom okruženju, pokušamo podići razinu njihovih obrazovnih postignuća – naveo je Tomislav Đonlić, pročelnik za školstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Smatramo da ćemo ovim projektom vratiti vjeru i povjerenje u znanje kao temeljnu vrijednost za uspjeh u današnjem društvu u Hrvatskoj. Postići ćemo i to da ćemo u sustav vratiti natjecateljski duh i entuzijazam koji se razvodnjavaju u prosječnosti – kazao je Đonlić, najavljujući u budućnosti povezivanje sa sličnim centrima iz drugih zemalja.

Jedan od ciljeva projekta jest praćenje nadarenih učenika kroz sustav, s tim da se već računa kako će im dodatna stečena znanja biti od pomoći pri upisu u srednju školu, odnosno na fakultet, a u konačnici za pronalaženje odgovarajućeg zaposlenja. Već se, naime, vode pregovori s jednom uspješnom tvrtkom u namjeri da se ostvari partnerski odnos na ovom projektu.

Prema riječima Ilije Krište, voditelja Odjela za prosvjetu u županiji, kod nas, na žalost, ne postoji nikakav sustav rada s nadarenom djecom.

– Ne zaboravimo, nadarena djeca su djeca s posebnim potrebama – upozorio je Krišto, te pojasnio:

– To su djeca koja uče brže i lakše od ostale djece i stoga imaju posebne potrebe i za njih treba osmisliti posebne metode rada.

Dodao je pritom da kod nas pojam nadarenosti i djeteta koje je nadareno još uvijek egzistira po stereotipima.

– Kod nas biti nadaren znači biti izopćen na neki način iz svoga društva i okoline – mišljenje je Ilije Krište.

Nastava u centru može se organizirati samo subotom. Većina djece je iz Splita, a za one koja dolaze iz Trogira, Sinja, Runovića, Podgore, iz Pučišća na Braču, bit će organiziran prijevoz. 

U Centar se prijavila i jedna učenica iz Dubrovačko-neretvanske županije, s Korčule, položila test i pohađat će nastavu. Za sve će biti organizirana i marenda, a dobit će i potreban pribor, od ruksaka, bilježnica, majica do USB stickova.

Nastava u Trećoj splitskoj gimnaziji odvijat će se po temama, u pravilu četiri nastavna sata.

Županija je ne samo organizator i nositelj, nego i financijer cijelog projekta. Do kraja ove godine u projekt će biti uloženo oko 300 tisuća kuna, a za iduću godinu planirana su sredstva od milijun i 250 tisuća kuna. 

U idućoj školskoj godini namjera je, naime, pokrenuti još bar dva centra izvrsnosti: iz informatike i iz novih tehnologija koje bi u sebi uključivale ponajprije robotiku.

Osnovci najbrojniji

Odlukom župana Ževrnje, školom domaćinom Centra izvrsnosti iz matematike imenovana je splitska Treća gimnazija, poznatija kao MIOC. Ravnateljica škole Mirjana Matijević iznijela je podatke:

– Više od 800 učenika se prijavilo, 707 pristupilo testiranju, 214 ostvarilo prag potreban za pohađanje centra. Od toga 135 iz osnovnih i 79 iz srednjih škola. Osnovci, od petog do osmog razreda, bili su najbrojniji na testiranju i pokazali puno više interesa za centar od srednjoškolaca.

Od 214 učenika formirat će se 14 grupa, osam s osmoškolcima i šest sa srednjoškolcima. Prva radna subota je 19. studenoga ove, a zadnja 11. ožujka 2017. godine. Za rad s učenicima prijavilo se više od 70 mentora, jedan čak iz Zagreba. Bruto cijena školskog sata za mentore je 175 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:36