StoryEditorOCM
DalmacijaSASTANAK SA SINDIKATIMA

Čačić: Za Brodotrogir su zainteresirani Rusi i Kinezi, i to u paketu s 3. majem

Piše PSD.
12. travnja 2012. - 20:19
Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izvijestio je predstavnike sindikata hrvatskih brodogradilišta da postoji interes domaćih, ruskih i kineskih kupaca za privatizaciju riječkog '3. maja' i 'Brodotrogira' u paketu.

Brodotrogir je, kazao je Čačić nakon sastanka, komercijalno prihvatljiviji, sa manjim udjelom u brodogradnji, dok su u '3.maju' problemi veći a restrukturiranje ozbiljnije i zahtjevniji.

- Domaći ponuđači su realniji mogući kupac 'Brodotrogira' i '3.maja', s njima smo u svakodnevnom kontaktu – ocijenio je Čačić, koji nije htio otkrivati imena potencijalnih kupaca ni iz Hrvatske ni iz inozemstva.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević komentirao je kako sindikati nisu sretni zbog odluke Vlade da prihvati ponudu samoborskog DIV-a, ali, kazao je, u razgovorima sa Čačićem iskazana je zajednička vjera da DIV uspije u Brodosplitu.

Matijašević je otkrio i da je od ministra tražen odgovor na pitanje je li DIV prihvaćen kao ponuditelj u skladu sa zakonom, na što je Radimir Čačić dao potvrdan odgovor.

- Nikako drugačije Vlada ni ne može raditi, nego po zakonu – nadovezao se Čačić.

Vlada trenutno pregovara sa samoborskim DIV-om, koji bi trebao kupiti Brodosplit, o dodatnom trošku koji seže do 800 milijuna kuna, a koji je nakon dodatnog due dilligencea Vlada preuzela u različitim formama, dodao je Čačić.

To mora prihvatiti i Europska komisija, a nakon što to bude pozitivno riješeno doći će do preuzimanja vlasničkog udjela i početka restrukturiranja, rekao je Čačić.

Za Kraljevicu, koja ide u stečaj, odlučeno je da će se obveze prema radnicima u ukupnom iznosu od 55 milijuna kuna izvršiti u skladu s odredbama kolektivnog ugovora, no, još se treba definirati pravna forma u kojoj će se to obaviti.

U vezi s Uljanikom, koji jedini nema poslovnih poteškoća, prihvaćena je ponuda za dokapitalizaciju koju su uprava i banke usuglasile sa sindikatom, no, očekujemo da to dobijemo u formi koja može ići na Vladu, kazao je Čačić.

Prema riječima predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića, poruka sa ovog sastanka upravama brodogradilišta je da traže naručitelje, da i dalje rade brodove, da se nastavi proizvodnja.

- Stečajeva neće biti, brodovi će se raditi – upozorio je Dragičević.

Potpredsjednik Vlade napomenuo je da se nastavlja proizvodnja u riječkom brodogradilištu oko čega je, podsjetio je, u javnosti bilo dosta upitnika.

Ocjenjujući stanje u brodogradnji u cjelini, potpredsjednik Čačić kazao je kako je riječ o dvije grupe problema. Jedna su, kazao je, brodogradilišta u problemima, sa obvezom privatizacije, restrukturiranja ili likvidacije s 1. srpnja i s monitoringom Europske unije koja nadgleda te procese.

- Druga grupa problema, ili bolje rečeno pojedinačni slučaj je Uljanik, koji nije u teškoćama. Zaseban slučaj je brodogradilište Kraljevica koje ide u stečaj, a mora se naći pravni okvir za isplatu radničkih potraživanja u Kraljevici prije stečaja. Taj model će biti pronađen - najavio je Čačić.

V.  MARJANOVIĆ, HINA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:29