StoryEditorOCM
Dalmacijapothvat na vidovoj gori

Brački ioni razbijat će tumore - investicija vrijedna 275 milijuna eura

Piše PSD.
17. siječnja 2013. - 00:21
Projekt izgradnje medicinsko-turističkoga kompleksa Medis Brachia u bračkoj općini Nerežišća, o kojemu je Slobodna Dalmacija ekskluzivno pisala prije dvije godine, nije ostao samo puko slovo na papiru.

Investicija vrijedna 275 milijuna eura kreće pomalo prema svojem ostvarenju, kaže nerežiški načelnik Lovre Kuščević, navodeći da bi prvotni projekt, odlukom švicarske investicijske kompanije Verica Trust AG, mogao dobiti proširenje izgradnjom klinike za tumore s izvorom ionskih čestica na 500 metara nadmorske visine bračke Vidove gore.

Posjet Austriji

− Klinika s revolucionarnom metodom liječenja najtežih oblika tumora digla bi Nerežišća, Brač i Hrvatsku u svjetski vrh medicinskog turizma. Naša bi zemlja bila uza sam bok Njemačkoj, Austriji, Italiji i Japanu, u kojima će se nakon izgradnje četiriju ovakvih specijaliziranih centara primjenjivati najsuvremenija metoda liječenja tumora. Naš je investicijski fond zainteresiran za to da takva klinika bude realizirana i u sklopu nerežiškog medicinsko-turističkog kompleksa na Vidovoj gori – kaže načelnik Kuščević.

Optimizam mu podgrijava nedavni posjet hrvatskog izaslanstva Bečkom Novom Mjestu prigodom primopredaje postrojenja za ubrzavanje čestica i ionskog izvora, najvažnijih sastavnica austrijskog medicinskog-istraživačkog centra za liječenje tumora MedAustrona.

U hrvatskoj su delegaciji uz Kuščevića bili i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, Instituta “Ruđer Bošković” te Splitsko-dalmatinske županije, a namjera im je bila upoznati se s elementima projekta na licu mjesta.

− Naravno, i s izazovima koji bi se u slučaju gradnje takve klinike u općini Nerežišća stavili pred našu državnu i lokalnu samoupravu, te hrvatsku znanstvenu zajednicu. Samo bi klinika za liječenje tumora godišnje mogla primiti 1500 pacijenata. S obzirom na to da tretman traje 30 dana, godišnje bismo ostvarili 45.000 noćenja. To bi bio samo dio onoga što planiramo realizirati u sklopu našeg projekta. Riječ je o iznimno značajnoj investiciji, za koju je investitor već riješio imovinsko-pravne odnose i osigurao novac za prostornoplansku dokumentaciju do razine urbanističkog plana uređenja. Izmjene i dopune Županijskog plana su pri kraju, naše su tri zone za razvoj zdravstvenog turizma prošle, a onda nas čeka izrada prostornoplanske dokumentacije općine Nerežišća – kaže Kuščević, navodeći da se projekt ne može realizirati bez uske suradnje s nadležnim ministarstvima i javnim poduzećima.

Što zapravo Medis Brachia donosi s tri velika kompleksa rasprostranjena na milijun četvornih metara Vidove gore? Među ostalim, gradnju četiriju specijalističkih zdravstvenih centara, hotele A-kategorije, urbane vile, wellness, ekskluzivne dućane, sportske terene, dalmatinske kućice i trgove od autohtonoga kamena, restorane i klubove, po uzoru na švicarsko poznato lječilište Bad Ragaz.

Ceste i marina

− Razvoj projekta zahtijevat će i razvoj infrastrukture, gradnju prometnica, uvođenje kanalizacije, uvođenje i jačanje energetskog sustava, ali i povezivanje s uvalama južne strane otoka. Gosti će brodovima moći doći do uvale Vela Farska, a potom novom cestom stići do kompleksa. Planirana je i gradnja marine, koju namjeravamo realizirati u uvali Smrka. Riječ je o kapitalnoj investiciji za cijeli otok koju bi pratio PDV od 60,7 milijuna eura, PDV iz poslovanja u desetogodišnjem razdoblju od 119 milijuna eura, a prihod Općine mogao bi biti 20 milijuna eura – kaže načelnik Kuščević.

Tanja Šimundić Bendić

Austrijski ministar

Postrojenje koje će u konačnici služiti teško bolesnim ljudima, a koje je od kapitalne važnosti za Austriju, predao je županu Donje Austrije dr. Erwinu Pröllu glavni direktor istraživačkog centra CERN u Švicarskoj prof. dr. Rolf-Dieter Heuer, u prisutnosti austrijskog ministra znanosti i istraživanja prof. dr. Karlheinz Töchterlea.Kad se uzme u obzir da u svijetu postoje ili se grade samo četiri takve klinike, razumljivo je koliku bi važnost dobila Hrvatska ulaskom u prestižno društvo.


Kupljeno već 800 tisuća kvadrata

Od domicilnih stanovnika već je kupljeno 800 tisuća kvadrata zemljišta, a planira se još 300 tisuća iz državnog vlasništva.


Zaposlit će se 820 ljudi

Veliki kompleks otvara i niz novih radnih mjesta. Kuščević navodi da se planira zapošljavanje 820 ljudi, od kojih će 40 posto imati visoku stručnu spremu.


Švicarski investitor

Gostovanje hrvatske delegacije, detaljan obilazak postrojenja te upoznavanje s vodećim ljudima projekta i predstavnicima austrijske vlasti ostvareno je posredovanjem Medis Investmentsa d.o.o. iz Splita, tvrtke pod upravljanjem Verica Trust AG-a, švicarske investicijske kompanije.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:34