StoryEditorOCM
Dalmacija“Zeleno-plavo” u Slavoniji

Bračke slastice uz graševinu i tamburice

Piše PSD.
14. siječnja 2013. - 17:48
Brački obrtnici i ove godine sudjeluju na manifestaciji “Zeleno-plavo” u Slavoniji, gdje se od 25. siječnja, nakon proslave Vincelova, poznatijeg kao Sveti Vinko, pojačavaju veze između Slavonije i Dalmacije.

- Sretni smo što ćemo se ponovno družiti s našim obrtnicima iz Požeško-slavonske županije i tako produbiti suradnju između naših dviju udaljenih, ali bliskih regija. Cilj projekta je povezati zeleno i plavo, odnosno kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, povećati konkurentnost poljoprivrede i turizma, promovirati proizvode hrvatskog ribarstva, hrvatske autohtone prehrambene proizvode i kontinentalna vina na domaćem turističkom tržištu - navodi Danica Baričević, predsjednica Udruženja obrtnika otoka Brača, koji pod okriljem Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije putuju u Požegu.

Ove će se godine projekt “Zeleno-plavo” proširiti na još dva projekta: “Riba Hrvatske” i “Jedi što vrijedi”, koje su ujedno i promocija proizvoda hrvatskog ribarstva te tradicionalnih jela uz Vincelovo.

Danica Baričević najavljuje još jednu posebnost ovogodišnjeg druženja. Naime, u Požegu putuju i članovi Bračkog folklornog društva “Ciciljone”, čiji su članovi mahom i obrtnici, kao i članovi njihove obitelji. “Ciciljone” će zajedno s Kulturno-umjetničkim društvom “Požega” nastupati na manifestaciji.

Bračani će pripremiti ribu i na taj način sudjelovati u povezivanje zelene Slavonije i plave Dalmacije pa će se ponovno na jednom mjestu sljubiti graševina, riba i kulen, te klapska pisma i tamburice do dugo u noć.

OJDANA KOHAREVIĆ

Sveti Vinko

Blagdan svoga zaštitnika sv. Vinka vinogradari obilježavaju kako to i priliči, uz blagoslov trsova, ali i uz bogat i sadržajan program. Upravo s Vincelovom i simboličnim orezivanjem vinove loze počinje ovogodišnja vinogradarska godina.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:01