StoryEditorOCM

Bliznja donja: prvi sabor ojkavice

Piše PSD.
12. lipnja 2010. - 10:50

Kako bi otrgnuli zaboravu ojkavicu, pjesmu uobičajenu u Dalmatinskoj zagori, nekolicina njezinih zaljubljenika s područja trogirskoga, marinskoga te kaštelanskog zaleđa i Drniša osnovala je svoj odbor koji radi na projektu “Ojkavico, pismo naša”.

Inicijator okupljanja, ujedno i predsjednik odbora je Ante Agić iz Rastovca, a članovi Zdravko Muselin iz Ljubitovice te Stipe Jurić iz Bogdanovića i Ante Matić iz Čavoglava.

Projekt sadrži izdavanje CD-a s pjesmama ojkavice u trajanju od 87 minuta te tiskanje male knjige ojkavice s oko 700 pjesama. Večeras u Blizni Donjoj, mjestu marinske Zagore, na tamošnjemu nogometnom igralištu, s početkom u 20 sati, Odbor organizira Prvi sabor ojkavice.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji na kojoj će se okupiti oko 60 ekipa pjevača ojkavice od Grebaštice, Promine, Siverića, Čavoglava, Neorića te trogirske marinske segetske kaštelanske Zagore. Agić ističe kako će osim muških ekipa ojkavicu pjevati i ženske te mješovite ekipe.

Želja organizatora je, kaže, da svi koji nastupe odjenu nošnje svoga kraja kako bi se podsjetilo i na tu prošlost. Feštu Prvog sabora ojkavice uveličat će nastupom KUD “Andrija Matijaš Pauk” iz Marine i Udruga pučkih pjevača “Lanterna” iz Marine.

Marinska turistička zajednica organizira gastronomski sajam obiteljskih gospodarstava u općini, na kojemu će predstaviti svoje proizvode, ulje, masline, sir, pršut, vino, med i ostale, a koje će gosti moći kušati. Na fešti Sabora ojkavice zavrtjet će se i domaći janjci, kaže Agić, i poziva na veliku feštu Prvog sabora.

G. DRAGAn

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:42